Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhetsmyndigheter vittnade inför senaten i USA: Bristande informationsgång, underrättelsehaveri banade väg för angreppet på Kapitolium

Steven Sund.
– De här individerna var väl förberedda och hade med sig klätterutrustning, vittnade den tidigare chefen för polisstyrkan vid Kapitolium, Steven Sund. Steven Sund. Bild: Shutterstock/All Over Press Kapitolium,Steven Sund

I USA har behandlingen av angreppet på Kapitolium den sjätte januari fortsatt på tisdag, då representanter för säkerhetsmyndigheter för första gången vittnade inför senaten.

– Vi måste känna till fakta och svaren finns i det här rummet, inledde demokratsenatorn Amy Klobuchar som leder senatens regelutskott.

Många i USA har frågat sig hur det är möjligt att det dödliga angreppet kunde ske. Kapitoliumpolisens bristande beredskap har varit föremål för en het debatt i USA ända sedan attacken ägde rum. Man har också frågat sig varför nationalgardet inte kallades in i ett tidigare skede som förstärkning.

Tre polischefer avgick i efterdyningarna av attacken.

Tisdagens vittnesmål i senaten tyder på att brister i informationsgången och i utbytet av underrättelseuppgifter var en stor orsak till att polisstyrkan vid Kapitolium inte var bättre förberedd på attacken.

Bland vittnena fanns Washingtonpolisens chef och tre tidigare förmän vid Kapitoliumpolisens styrka.

USA:s flagga vajar över en folkmassa framför kongressbyggnaden i Washington. Luften är dimmig av tårgas.
Den federala polisen i USA har hittills gripit över 230 personer som misstänks för att ha varit involverade i attacken. USA:s flagga vajar över en folkmassa framför kongressbyggnaden i Washington. Luften är dimmig av tårgas. Bild: JD Images/Shutterstock/All Over Press USA,Kapitolium,Donald Trump,USA:s kongress,Stormningen av Capitolium

Anklagelser om bristande informationsgång: "Underrättelseinformationen förutsåg inte det som skedde"

Flera av vittnena sade att de hade bristfällig underrättelseinformation inför attacken.

Den tidigare chefen för polisstyrkan vid Kapitolium, Steven Sund, var ett av vittnena i tisdagens förhör. Han beskrev händelserna som något han aldrig varit med om tidigare.

– Folkhopen uppträdde inte som en vanlig grupp demonstranter, sade Sund och menade att upploppet inte var en följd av bristande planering utan om att flera myndigheter misslyckats i sitt jobb.

– Underrättelseinformationen vi fick förutsåg inte alls det som verkligen skedde, sade Sund.

Enligt Sund fick han veta först efter attacken om att den federala polisen FBI den 5 januari – en dag före våldet bröt ut – varnat för att extremister kan ta till våld i Washington den 6 januari.

Enligt FBI hade man delat ut informationen också till andra enheter, men enligt Sund hade den inte nått fram till honom innan attacken. Två andra polischefer vid Kapitolium, Paul D.Irving och Michael C. Stenger, förnekade också att det skulle ha fått informationen.

– Den informationen hade hjälpt, sade Sund.

Folk på Capitoliums trappa.
samtliga polischefer var eniga att det handlade om en välplanerad och koordinerad attack. Folk på Capitoliums trappa. Bild: Lev Radin / Alamy/ AOP USA,Stormningen av Capitolium,Donald Trump

Säkerhetsmyndigheter eniga: Attacken var välplanerad och koordinerad

Flera senatorer frågade också om hur och när nationalgardet mobiliserades för att hjälpa till polisstyrkan vid Kapitolium.

De olika vittnena lade skulden på andra myndigheter och delvis på varandra.

Washingtonpolisens chef Robert J. Contee anklagade försvarsministeriet, som enligt honom var ovillig att skicka in styrkor när våldet eskalerade.

– Jag blev stum över responsen från försvarsministeriet, sade Contee.

Polischefen Sund menade att en av de andra poliserna som ansvarade för kongressens säkerhet, Paul D.Irving, skulle ha motsatt sig en mobilisering av nationalgardet eftersom det "hade sett dåligt ut".

Irving avvisade anklagelsen och sade att hans beslut att inte kalla in nationalgardet endast byggde på en utvärdering av säkerhetsläget. Men han erkände att polisen inte var väl förberedd och hade "fel plan".

Vissa republikanska senatorer försökte på tisdagen tona ner allvaret i attacken genom att antyda att angreppet inte var koordinerat.

Men samtliga polischefer var eniga att det handlade om en välplanerad och koordinerad attack.

– De här individerna var väl förberedda och hade med sig klätterutrustning, sade polischefen Steven Sund.

Donald Trump puhujakorokkeella Valkoinen talo taustallaan
Expresidenten Donald Trump åtalades för att ha burit huvudansvaret för attacken, men friades. Donald Trump puhujakorokkeella Valkoinen talo taustallaan Bild: Yuri Gripas / AOP Donald Trump

Joe Bidens kandidat till justitieminister vill ge utredningen av händelserna "högsta prioritet"

Expresidenten Donald Trump anklagades av demokrater och vissa republikaner för att ha burit huvudansvaret för attacken, då han uppviglade sina supportrar i ett tal utanför Kapitolium strax innan våldet bröt ut.

Trump åtalades i riksrätt men friades för en dryg vecka sedan av senaten, då 57 senatorer röstade för en fällning medan 43 röstade emot. Ett fällande hade krävt stöd från minst två tredjedelar av senatorerna.

Tisdagens förhör var ett första steg i en omfattande utredning av händelserna den sjätte januari i Washington DC.

Den federala polisen har hittills gripit över 230 personer som misstänks för att ha varit involverade i attacken, enligt nyhetsbyrån AP.

President Joe Bidens kandidat till justitieminister, Merrick Garland, har sagt att undersökningen av attacken har "hög prioritet" för honom.

24.2.2021 kl 04:06: "försvaret" har ändrats till "försvarsministeriet" för att förtydliga vilken myndighet som avses.