Hoppa till huvudinnehåll

Vaccintillverkare och rika länder uppmanas att fördela teknologi och tillverkning också lokalt

En kvinna i Mexiko vaccineras
En kvinna i Mexiko vaccineras En kvinna i Mexiko vaccineras Bild: AFP / Lehtikuva vaccinering,Mexiko,coronavirus,COVID-19

Överenskommelser som ingås mellan höginkomstländer och tillverkare av covid-19-vaccin innebär att vaccinmängderna fördelas på ett skevt sätt.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att Covax-avtalet om vaccin till låg- och medelinkomstländer går om intet av den här sortens leveransavtal. Han påpekar också att "om det inte finns något vaccin är pengar betydelselöst".

WHO och dess samarbetspartner har försökt att snabbt och koordinerat utveckla verktyg som kan bekämpa pandemin, men för tillfället är det höginkomstländer som ingår leveransavtal med vaccintillverkarna.

- Även om det skulle finnas pengar så går det inte att leverera vaccin till fattigare länder om inte de rika respekterar de överenskommelser som finns inom ramen för Covax-avtalet, säger Tedros.

Tedros uppmanar rika länder att dela med sig av vaccindoserna omedelbart. Han yrkar också på att tillverkarna prioriterar kontrakten med Covax och att de väsentligt ökar på produktionen av av vaccin.

Doktor Soumya Swaminathan, chefsforskare vid WHO, säger att vaccintillverkarna måste överföra sin teknologi vidare till andra och underlätta lokal produktion så att tillgången på en mer rättvis och global vaccindistribuering kan säkras.

- Det behövs en fördelning av teknologi, tillverkningsprocesser och laboratorier. Behovet finns i en mängd olika länder i hela världen.

Soumya Swaminathan konstaterar att det dessutom inte bara handlar om att alla gagnas av att allt fler platser i världen med kort varsel kan producera vaccin. Det gör det också möjligt att bekämpa fler pandemier och sjukdomar i framtiden, säger hon.

Covax - globalt samarbete vid upphandling av vacciner

Regeringar, globala hälsoorganisationer, tillverkare, forskare, den privata sektorn och filantroper arbetar för ett gemensamt mål: En rättvis tillgång till diagnosticering och behandling av covid-19 samt utarbetandet av vaccin.

Projektet Covax, som är fokuserat på vaccin, ses som en global lösning och en möjlighet att ge människor i alla hörn av världen - oavsett förmögenhet - tillgång till covid-19-vaccin.

Covax främjar en snabb tillgång till vaccin för alla länder på lika villkor och stärker kapaciteten inom vaccinproduktionen.

  • Covax leds av de internationella sammanslutningarna CEPI och GAVI.
  • CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ansvarar för finansieringen av utvecklandet och produktionen av beredskap och vacciner.
  • GAVI (Global Vaccine Alliance) har till uppgift att ingå avtal om köp och upphandling av vaccin för utvecklingsländernas bruk.
  • Länder med högre inkomster kan också få en del av vaccinerna genom att delta i Covax.
  • Finland meddelade den 31 augusti 2020 om sitt deltagande i Covax-mekanismen

Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, GAVI

Källa: Reuters