Hoppa till huvudinnehåll

Åbos skidspår i dåligt skick – "Vintern slutade lika plötsligt som den kom"

Hiihtäjiä Turun Impivaaran laduilla.
Så här såg spåren ut vid Impivaara idrottscentral i Åbo för bara några veckor sedan. Hiihtäjiä Turun Impivaaran laduilla. Bild: Minna Rosvall / Yle längdskidåkning,Åbo,Impivaara idrottscentral

De senaste dagarnas milda temperaturer och regn har lett till att majoriteten av Åbos skidspår nu är i så dåligt skick att de inte längre kan underhållas av staden.

I en del av spåren är det rent av farligt att åka skidor just nu, på grund av halka och snöbrist.

Endast vid Nunnebergets skidspår, som är Åbos enda konstskidspår, kan skidfantasterna fortfarande vara säkra på att det går att ta sig en åktur.

Enligt Jukka Virtanen vid Åbo stads fritidssektor är det viktigt att se efter noga innan man ger sig ut i skidspåren just nu. Förutom bristen på snö har det även bildats is på många av rutterna.

- På vissa ställen finns det fortfarande snö, men speciellt i backar som har isat till sig kan det bli farligt, säger Virtanen.

"Vintern slutade lika plötsligt som den kom"

För några veckor sedan var vädret i Åbotrakten perfekt för skidåkning, och enligt Virtanen är det särskilt irriterande att väderleken svängde precis före sportlovet.

- Allt såg så bra ut, med de bästa skidförhållandena på flera år här i Åbo. Det är bara att konstatera att vintern slutade lika plötsligt som den kom, säger Virtanen.

Trots de försämrade väderförhållandena går det fortfarande att hyra skidor vid Åbo stads skiduthyrning i Impivaara.

Mer information om Åbo stads skidspår hittar du här.

Artikeln baserar sig på Hiihtoladut hupenivat vauhdilla vesisateeseen ja lauhaan säähän Turussa – osa laduista vaarallisessa kunnossa skriven av Jouni Koutonen. Översättningen är gjord av Carl Fahllund.

Läs också