Hoppa till huvudinnehåll

Debatt: Varför dröjer beslutet om ett nytt skolcentrum i Kyrkslätt? Enligt SFP finns krafter som inte vill gynna svenskspråkiga

Två män på sidorna och en skolbyggnad i mitten.
Tony Björk leder SFP:s fullmäktigegrupp. Kim Åström (Saml) är ordförande i nämnden för serviceproduktion. Två män på sidorna och en skolbyggnad i mitten. Bild: Yle Kyrkslätt,winellska skolan

Beslut om ett nytt skolcentrum i Kyrkslätt dröjer. SFP anser att en orsak kan vara att det finns krafter som inte vill gynna svenskspråkiga intressen. SFP:s gruppordförande i fullmäktige, Tony Björk möter Kim Åström (Saml) i en valduell om skolcentret.

I flera år har politikerna diskuterat ett nytt skolcentrum för Winellska skolan, finskspråkiga Gesterbyn koulu och Papinmäen koulu.

Winellska skolan har haft omfattande problem med inomhusluften. I skolan går elever från årskurs 1 till 9.

De nuvarande byggnaderna är i så dåligt skick att de inte kan repareras. Vissa byggnader får inte användas alls och eleverna går därför i tillfälliga modulbyggnader på skolgården.

Förra veckan borde kommunstyrelsen ha godkänt projektplanen för skolcentret men valde istället att sända ärendet tillbaka till nämnden för serviceproduktion för ytterligare beredning.

Majoriteten i kommunstyrelsen vill att tjänstemännen nu utreder ett alternativ där Papinmäen koulu och Prästgårdsbackens daghem fortsätter i den nuvarande byggnaden och alltså inte ingår i det nya skolcentret.

Det är oklart när det nya förslaget behandlas av politikerna.

Läs också