Hoppa till huvudinnehåll

Estland är på väg mot EUs högsta coronaincidens – premiärminister Kaja Kallas talar om lätta restriktioner men bakom kulisserna planeras skärpningar

Grönsaksförsäljning på inomhusmarknaden Balti Jaama Turg i Tallinn. De fyra personerna på bilden använder munskydd på olika sätt - från inget till munskydd och jackans huva tätt dragna över ansiktet.
Kunderna på inomhusmarknaden Balti jaama turg ser ut att uppskatta risken för att bli smittad av eller sprida covid-19 väldigt olika. Grönsaksförsäljning på inomhusmarknaden Balti Jaama Turg i Tallinn. De fyra personerna på bilden använder munskydd på olika sätt - från inget till munskydd och jackans huva tätt dragna över ansiktet. Bild: Gustaf Antell Estland,Tallinn,coronavirus,koronaviruspandemi,Balti Jaama Turg

I Estland ökar coronaincidensen oroväckande snabbt. I går kväll talade premiärminister Kaja Kallas till nationen på bästa tv-tid, men i stället för att skärpa restriktionerna betonade hon vikten av ett öppet samhälle.

– Den här krisen har osynliga offer varje dag som inte syns i statistiken. Arbetslösheten har stigit till 8,8 procent och fortsätter att stiga, sa Estlands premiärminister Kaja Kallas i ett extrainsatt tal på Estlands public service-kanal precis före kvällens huvudnyhetssändning.

Hon tillade att arbetslösheten i regionen Ida-Virumaa i nordöstra Estland har stigit till över 14 procent sedan coronakrisens början.

– Problem med den psykiska hälsan är svårare att mäta, men tröttheten och stressnivån har ökat i samhället. Det leder till mer aggressivitet och familjevåld, sa Kallas och berömde den förra regeringen för att inte ha överreagerat med panikartade coronarestriktioner eller "låst in livet bakom hänglås".

Några nya restriktioner nämnde hon inte och hon sa inget om det coronakrismöte regeringen ska ha på torsdagen.

Estlands premiärminister Kaja Kallas talar till nationen på estnisk TV.
Estlands premiärminister Kaja Kallas håller tal till folket på ETV. Ett festtal som hölls på grund av den allt svårare coronasituationen? Estlands premiärminister Kaja Kallas talar till nationen på estnisk TV. Bild: Stenbocki maja Kaja Kallas,Estlands regering,Estlands premiärminister,Estland,Regeringen Kaja Kallas

Kallas har sedan tillträdet som premiärminister för en månad sedan velat hålla samhället öppet och ekonomin är a och o för henne.

Hon har betonat att den viktigaste siffran att följa inte är incidensen utan antalet lediga sjukplatser för coronapatienter.

I dag är det Estlands självständighetsdag och Kallas betonade att hennes tal ska tolkas som premiärministerns festtal till folket. Det förklarar ändå inte varför talet lades in i tablån först sent på tisdagen.

På sitt sätt är också det här som nu händer ett frihetskrig― Kaja Kallas

Gatubilden i Tallinn den här veckan skiljer sig nästan inte alls från hur det har sett ut både i Tallinn och i Helsingfors under hela vintern.

Utomhus ser jag nästan ingen som använder munskydd. Inomhus, på offentliga platser, har de flesta något för munnen.

På dagarna är caféer och restauranger öppna och ofta fulla, men så att vartannat bord är tomt – enligt rekommendationerna.

Kaja Kallas har betonat medborgarnas ansvar att följa rådande restriktioner, vilket de inte har gjort så bra.

Enligt estniska journalistkolleger är det hennes högerliberala Reformparti som kämpar emot striktare restriktioner. Inom det andra regeringspartiet Centern förespråkar många hårdare restriktioner.

Smittspridningen kan bli tio gånger högre än i Finland

När Kallas regering tillträdde för en månad sedan låg incidensen, antalet nya smittade under de fjorton senaste dagarna per hundratusen invånare, stabilt kring 540.

För två veckor sedan började den stiga och har kommit upp till 800. Det är en 40 procents ökning, vilket är snabbare än under någon period i våras eller höstas.

Om vi ser på den senaste veckan har ökningstakten varit samma i Finland, men Finland befinner sig på en betydligt lägre nivå. Incidensen i Finland är nu drygt 110.

Enligt prognoserna stiger den estniska incidensen över tusen i mars - vilket skulle betyda att Estland kan gå om Tjeckien som EUs hårdast drabbade land.

I går rapporterade hamnstaden Maardu, granne till Tallinn, en incidens på 3237, vilket är den högsta i landet.

På hälsovårdsmyndigheten Terviseamet bekräftar de att kraven på att regeringen gör något för att stoppa utvecklingen har ökat.

Arbetslösheten har stigit till 8,8 procent och fortsätter att stiga― Kaja Kallas argumenterar mot nya restriktioner

– Strategin har varit att sjukvården ska klara trycket och att dödligheten är låg och så ser det ut just nu, säger Hanna Sepp, chef på avdelningen för övervakning och kontroll av epidemier på Terviseamet.

Med andra ord har dödligheten inte alls stigit i samma takt som smittspridningen.

I Estland har 553 personer avlidit av covid-19. Sepp tror inte att de låga dödstalen i relation till antalet smittade kommer att hålla.

– När incidensen stiger så kommer det att påverka antalet personer som behöver sjukhusvård, vilket leder till att sjukvårdssystemet närmar sig bristningsgränsen. Då blir det fler dödsfall.

Sepp tror att regeringens möte på torsdag blir intressant.

– Jag är säker på att också regeringen, precis som vi, kommer att fundera på vad den kan göra för att få ner antalet drabbade, säger Sepp från Terviseamet.

Epidemiolog Hanna Sepp från den estniska hälsovårdsmyndigheten Terviseamet
Hanna Sepp Epidemiolog Hanna Sepp från den estniska hälsovårdsmyndigheten Terviseamet Bild: Gustaf Antell Health Board,gustaf antells intervjuobjekt

De två regeringspartierna bråkar om pengar

Enligt tidningen Äripäev blir restriktionerna strängare än regeringen hittills har låtit påskina.

Exakt hurdana de blir verkar regeringen inte veta ännu, möjligen för att Reformpartiet inte vill tvingas betala ut stora ersättningar till företag som drabbas.

Centerns ordförande Jüri Ratas skrev däremot på tisdagen på Facebook att det börjar bli bråttom att införa tuffare restriktioner.

För att minska smittspridningen i mars måste begränsningarna skärpas redan den här veckan och en tilläggsbudget antas― Jüri Ratas

Enligt Äripäev kostade de två månader långa begränsningarna i våras den estniska staten 200 miljoner euro. Då var restriktionerna väldigt snarlika de som rådde i Finland samtidigt.

Om restriktionerna blir något lättare nu blir det antagligen billigare den här gången, skriver tidningen.

Det estniska Vetenskapsrådet föreslog tuffare metoder i ett möte med regeringen i tisdags.

– Det enda som är säkert är att om vi fortsätter på samma sätt så stiger siffrorna, sammanfattade rådets ordförande Irja Lutsar rekommendationerna.

Hälsominister Tanel Kiik, Centern, bekräftade på en presskonferens att det antagligen blir någon form av nya restriktioner snart.

– Regeringen förstår stundens allvar. De kommer antagligen att vara relativt strikta och försiktiga. Förhoppningsvis kan vi sedan slopa dem stegvis i april-maj.

En flaska handesinfektionsmedel står på ett bord på caféet på Fotografiska museet i Tallinn.
Cafét på Fotografiska i Tallinn håller öppet, men med begränsat antal bord. På grund av de stora ytorna och högt till tak har caféet blivit en populär plats för dem som har sin bärbara dator med sig. En flaska handesinfektionsmedel står på ett bord på caféet på Fotografiska museet i Tallinn. Bild: Gustaf Antell Fotografiska,Telliskivis kreativa stadsdel,Tallinn,Estland,handdesinfektionsmedel

Kiik betonar att det sattes för stora förväntningar på att vaccinet skulle bemästra coronaviruset snabbare än vad som är realistiskt.

Enligt uppgifter från det estniska socialförsäkringsverket har var femte över 80-årig person hittills blivit vaccinerad.

Av 369 000 personer i riskgrupperna har var tionde fått åtminstone den första dosen av vaccinet.

Den estniska hälsovårdsmyndighetens huvudkontor har stora fönsterväggar.
Terviseamet, hälsovårdsmyndigheten, där dörrarna är låsta och ventilationen är just så bra som man ska kunna förvänta sig. Den estniska hälsovårdsmyndighetens huvudkontor har stora fönsterväggar. Bild: Gustaf Antell Health Board,Tallinn,Estland,epidemiologi,koronaviruspandemi,folkhälsa,Hälsovårdsmyndigheter

Läs också