Hoppa till huvudinnehåll

Ghana första land som får gratis vaccin via Covax-projektet

Covid-19-vaccin levereras till Ghana inom ramen för Covax-projektet
Covid-19-vaccin levereras till Ghana inom ramen för Covax-projektet Covid-19-vaccin levereras till Ghana inom ramen för Covax-projektet Bild: AFP / Lehtikuva COVID-19,coronavirus,Ghana,vaccin,COVAX

Ghana har som första land tagit emot en leverans av gratis vaccin mot covid-19. Vaccinet levereras via det globala FN-stödda Covax-projektet som går ut på att människor i fattigare länder inte lämnas utan vaccin i den globala kapplöpningen.

Det västafrikanska landet Ghana har cirka 30 miljoner invånare. Den första leveransen består av 600 000 doser Astra Zeneca-vaccin som tillverkats vid en enhet i Indien.

Partiet levererades via FN-organisationen Unicef till huvudstaden Accra i dag.

Vaccineringsprojektet i Ghana inleds den 2 mars. Då är det hälsovårdare, över 60 år gamla personer, människor med speciella hälsoproblem och andra utsatta grupper som prioriteras.

Covax-leveransen till Ghana är början på det som blir världens hittills största vaccinprojekt. Enligt Covax-planen ska det upphandlas och levereras närmare två miljarder doser med covid-19-vaccin till olika platser i världen det här året.

Vaccin levereras till Ghana inom ramen för Covax-projektet
Det första vaccinpartiet anlände till Ghana 24.2.2021 Vaccin levereras till Ghana inom ramen för Covax-projektet Bild: AFP / Lehtikuva COVAX,COVID-19,coronavirus,Ghana,vaccin

Rättvis distribuering av vaccin

Covax-projektet har som mål att försöka minska på klyftan mellan de miljoner människor som blir vaccinerade i rika länder och de jämförelsevis få människor som har vaccinerats i fattigare länder.

Enligt Covax planer ska det levereras närmare två miljarder vaccindoser i år. Av dessa går 1,8 miljarder gratis till fattiga länder.

Vaccindoserna kommer att täcka ungefär 20 procent av de här ländernas befolkning. Det räcker dock inte till för att länderna ska nå så kallad flockimmunitet som effektivt kunde förhindra smittspridning.

Också Afrikanska unionen (AU) hjälper sina 55 medlemsstater att införskaffa vaccin i ett försök att få en större del av kontinentens 1,3 miljarder invånare vaccinerade.

Covax - globalt samarbete vid upphandling av vacciner

Regeringar, globala hälsoorganisationer, tillverkare, forskare, den privata sektorn och filantroper arbetar för ett gemensamt mål: En rättvis tillgång till diagnosticering och behandling av covid-19 samt utarbetandet av vaccin.

Projektet Covax, som är fokuserat på vaccin, ses som en global lösning och en möjlighet att ge människor i alla hörn av världen - oavsett förmögenhet - tillgång till covid-19-vaccin.

Covax främjar en snabb tillgång till vaccin för alla länder på lika villkor och stärker kapaciteten inom vaccinproduktionen.

  • Covax leds av de internationella sammanslutningarna CEPI och GAVI.
  • CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ansvarar för finansieringen av utvecklandet och produktionen av beredskap och vacciner.
  • GAVI (Global Vaccine Alliance) har till uppgift att ingå avtal om köp och upphandling av vaccin för utvecklingsländernas bruk.
  • Länder med högre inkomster kan också få en del av vaccinerna genom att delta i Covax.
  • Finland meddelade den 31 augusti 2020 om sitt deltagande i Covax-mekanismen

Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, GAVI

Källor: Reuters, AP

Läs också