Hoppa till huvudinnehåll

Johnson & Johnsons coronavaccin nästan 90 procent effektivt mot allvarliga former av viruset

En person håller coronavaccin i händerna.
Johnson & Johnson-vaccinet kräver bara en dos, till skillnad från de vaccin som fått försäljningstillstånd inom EU. En person håller coronavaccin i händerna. Bild: Lehtikuva coronavaccin,coronavirus

Johnson & Johnsons vaccin har visat sig vara väldigt effektivt mot allvarliga fall av covid-19. Det här enligt den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA.

Vaccinet har enligt FDA:s rapport visat sig vara mellan 80-90 procent effektivt i att förhindra allvarliga former covid-19. I studier i USA har vaccinet konstaterats 85,9 procent effektivt, i Sydafrika 81,7 procent och i Brasilien 87,6 procent.

Läkemedelsbolaget har tidigare meddelat att vaccinet har en effekt på ungefär 66 procent vid lindrigare fall av covid-19.

Johnson & Johnson-vaccinet kräver bara en dos, till skillnad från de vaccin som fått försäljningstillstånd inom EU. Det behöver inte heller förvaras i frys, utan klarar sig i kylskåpstemperatur.

FDA ska behandla vaccinets försäljningstillstånd på fredag. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har mottagit läkemedelsjättens ansökan om försäljningstillstånd i EU-området för en dryg vecka sedan.

Källor: AFP, STT

Läs också