Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Varning för resursbrist vid sjukhusen i Nyland – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

sairaalan koronatestaus kyltti
Cioronaläget oroar inom sjukvården. sairaalan koronatestaus kyltti Bild: Jarkko Heikkinen / Yle coronavirus,sjukhus,Coronatestning,Vasa,Vasa centralsjukhus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Sjukvården nära bristningsgränsen

Från sjukvården hörs allt fler signaler om att den tilltagande coronaepidemin gör att vårdkapaciteten snart inte räcker till. Det gäller särskilt intensivvården i södra Finland.

Biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen från Helsingfors och Nylands sjuvårdsdistrikt HUS säger att man är nära bristningsgränsen.

– Vi klarar oss med nöd och näppe, säger hon om nuläget för intensivvården.

Också flera andra läkare inom HUS kommer med samma varning.

Ojämlik färdtjänst i Svenskfinland

Reglerna för att få färdtjänst varierar stort mellan kommuner i Svenskfinland. Det visar Svenska Yles kartläggning.

Den visar bland annat att inkomstgränsen för att få färdtjänst varierar mellan kommunerna. Dessutom förekommer det brister i beslutsprocesserna. I vissa fall är rättssäkerheten hotad.

En gul taxiskylt ovanpå en bil.
När har jag rätt till färdtjänst? Svaret varierar beroende på var du bor. En gul taxiskylt ovanpå en bil. Bild: Yle/Juho Karlsson taxibilar,Österbotten,Närpes,invalidtaxi,taxi

En svår fråga för kommunerna är var gränsen för normalt åldrande och gravt handikapp ska dras.

Nytt alarm om unga som far illa

Flera undersökningar rapporterar nu att många unga mår allt sämre och att många isolerat sig under coronapandemin.

Också skolpsykologerna har märkt att allt fler unga mår dåligtunder pandemin. Speciellt de högpresterande eleverna börjar ge upp hoppet.

Ljushårig kvinna med ett mumin mjukisdjur.
Skolpsykolog Nina Forsten-Lindman i Pargas tycker det är viktigt att ge de unga hopp om att allt kommer att bli bra. Ljushårig kvinna med ett mumin mjukisdjur. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,skolpsykolog i pargas

Unga som blir utslagna ur samhället, och som inte längre går att nå, riskerar att bli marginaliserade på lång sikt. Och det här kan få svåra konsekvenser både för den unga och för samhället överlag.

Svårt coronaläge, men bara lätta restriktioner i Estland

I Estland ökar coronaincidensen oroväckande snabbt. I går kväll talade premiärminister Kaja Kallas till nationen på bästa tv-tid, men i stället för att skärpa restriktionerna betonade hon vikten av ett öppet samhälle.

– Tröttheten och stressnivån har ökat i samhället. Det leder till mer aggressivitet och familjevåld, sa Kallas.

Hon berömde den förra regeringen för att inte ha överreagerat med panikartade coronarestriktioner eller "låst in livet bakom hänglås".

Några nya restriktioner nämnde hon inte och hon sa inget om det coronakrismöte Estlands regering ska ha på torsdagen.

Estlands premiärminister Kaja Kallas talar till nationen på estnisk TV.
Estlands premiärminister Kaja Kallas håller tal till folket på ETV. Estlands premiärminister Kaja Kallas talar till nationen på estnisk TV. Bild: Stenbocki maja Kaja Kallas,Estlands regering,Estlands premiärminister,Estland,Regeringen Kaja Kallas

Tiger Woods i svår olycka

Golfaren Tiger Woods har skadats i en våldsam bilolycka, skriver polisen i Los Angeles på Twitter. Olyckan skedde i går eftermiddag.

Enligt Woods agent Mark Steinberg har han fått ett flertal benskador som har krävt operation. Skadorna uppges inte vara livshotande.

Bild på bilen som Tiger Woods ensam färdades i.
Bilolyckan beskrivs som allvarlig. Bild på bilen som Tiger Woods ensam färdades i. Bild: BACKGRID, Inc./All Over Press Tiger Woods

Tiger Woods bil rullade runt i olyckan och räddningspersonalen har varit tvungna att använda ett klippverktyg för att få ut honom ur bilen.

Väder

Molnigt, disigt och regn, snöfall eller underkylt regn. Dagstemperaturen är 0 till -8 grader, vid kusten några plusgrader. Svag eller måttlig vind omkring syd.

Läs också