Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvården varnar: Snart går intensivvården på knä i södra Finland

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.
Inom sjukvården varnar man för att icke brådskande operationer måste ställas in när personalen behövs inom intensivvården. Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Helsingfors universitets centralsjukhus,Jorv sjukhus,Esbo,juli,2020,Helsingfors,sjukhus,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,hälsa,social- och hälsovårdstjänster,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,karantän,Förkylning,influensa,intensivvård,intensivvårdsavdelningar,sjukvård,operation,operationssalar,sjukskötare,koronaviruspandemi,hälso- och sjukvård,epidemier,pandemier,andningsskydd,barnsjukhus,Nya barnsjukhuset,hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkarundersökningar,läkare,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad ,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,patientrum

Från sjukvården hörs allt fler signaler om att den tilltagande coronaepidemin gör att vårdkapaciteten snart inte räcker till. Det gäller särskilt i södra Finland.

I Yle-programmet A-studio på tisdagskvällen sa biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen från Helsingfors och Nylands sjuvårdsdistrikt HUS att man är nära bristningsgränsen.

– Vi klarar oss med nöd och näppe, sa hon om nuläget för intensivvården.

Patienter har redan flyttats från HUS till sjukhus i andra delar av södra Finland på grund av det trängda läget i Nyland. Intensivvårdspatienter har flyttats bland annat till Kotka, Lahtis och Villmanstrand.

Andra patienter får lida

Enligt Ruotsalainen är intensivvårdsplatserna inom HUS så hårt utnyttjade, att bara en eller två nya patienter skapar problem.

– Vi är nära en situation där vi måste minska på icke brådskande operationer.

– Men vi borde kunna sköta om också andra än coronapatienter. Det gör situationen besvärlig när kapaciteten nu verkar överbelastas, sa Ruotslainen.

Ruotsalainen får bifall för sin oro av infektionsöverläkare Asko Järvinen vid HUS. Han säger att antalet coronapatienter på sjukhuset närapå har fördubblats på en vecka.

– Vi hamnar ganska snabbt i en situation där vi måste flytta personal till intensivvården och då lider vården av andra patienter, sa han i TV-Nytt på tisdagskvällen.

"Situationen i fjol våras kan upprepas"

Budskapet är det samma från professorn i intensivvård, Matti Reinikainen. Han säger till Yle att det finns tecken på en tredje smittovåg.

– Ett par veckor efter att antalet smittade ökar, växer behovet av sjukhusplatser kraftigt. Det såg vi i fjol våras då vårdbehovet var ungefär det samma som nu, och samma sak kan upprepas nu, säger Reinikainen.

Han säger att det är ytterst svårt att bromsa utvecklingen när epidemin en gång får fart.

– Det visar sig snart om vi är för sent ute, säger Reinikainen.

Läs också