Hoppa till huvudinnehåll

Vörås dialektskola väckte reaktioner – inlägget med ordet hoåmo togs bort

En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet.
Vörå kommuns dialektskola väckte reaktioner som kommunen inte hade förutsett och inlägget med homo togs bort då reaktionerna började ramla in. Arkivbild. En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommungård,Vörå,Österbotten (historiskt landskap)

Vad betyder ordet hoåmo, det frågade Vörå kommun på sitt Instagramkonto. Svarsalternativen var oaktsam eller homo. Tisdagens avsnitt i dialektskolan väckte så mycket reaktioner att kommunen avpublicerade inlägget.

Kommunens kanslichef, Carina Nyqvist, är ansvarig för inläggen på kommunens Instagramkonto.

- Vi har ju insett efteråt att det var ju ett klumpigt ordval. Genast vi började få reaktioner avpublicerade vi inlägget. Vår avsikt har inte varit att såra någon, eller kränka någon eller göra något så att någon känner sig påhoppad, säger Nyqvist.

Nyqvist säger att man från kommunens sida vill att Vörå ska vara öppet och tillåtande.

- Det här blev helt enkelt fel och det ber vi om ursäkt för. Om vi har sårat någon ber vi om förlåtelse för det. Vi ska vara noggrannare framöver så att vi faktiskt tänker på vilka följder det kan få eller hur det kan kännas, säger Nyqvist.

Används i kompisgäng men också som skällsord

En av dem som hann se inlägget innan det togs bort var Oscar Ohlis. Han är hemma från Vörå och själv homosexuell.

Oscar Ohlis, en av vegas sommarpratare 2014 blickar bakåt, ser fundersam ut, klädd i kragskjorta och slips i ett vitt rum
För Oscar Ohlis är ordet bög kanske mer känsloladdat än ordet homo som han också själv använder i kompisgänget. Oscar Ohlis, en av vegas sommarpratare 2014 blickar bakåt, ser fundersam ut, klädd i kragskjorta och slips i ett vitt rum Bild: Foto: Karin Lindroos vegas sommarpratare 2014

- Först stack det kanske lite i ögonen, just att man använde ordet homo. Men när jag hade låtit det smälta en stund så är det ju ändå ett ord som vi inom min kompiskrets, där det också finns andra homosexuella, använder oss av, säger Ohlis.

Ohlis säger att han kan förstå att ordet väcker känslor eftersom det används som skällsord. Han säger att ordet har använts mera i södra Finland där språket är mer färgat av finskan.

- Jävla homo har blivit ett kränkande uttryck. Medan jag själv som är från Vörå i Österbotten upplever att ordet bög, jävla bög, är kränkande för det har jag fått höra på skolgården.

Enligt Ohlis är det många faktorer som påverkar hur man reagerar på ett ord.

- Sådana här ord är nog väldigt personligt laddade för oss som det berör. Jag som närmar mig 40 kanske upplever att jag har varit med om det här tidigare och jag kanske inte hakar upp mig på samma sätt. Men det finns ju en yngre generation som upplever att sådant här är svårt. Vi har en uppgift att se till att det blir rätt, säger Ohlis.

Vilket nästa ord i Vörås dialektskola kommer att bli vill inte Carina Nyqvist avslöja.

- Det måste man följa med för att se. Vi har många som följer oss och alla reaktioner är välkomna.

Läs också