Hoppa till huvudinnehåll

Åland stänger sina högstadier – fyra nya coronafall under dagen

Entré till Ålands landskapsregering.
Beslutet om distansundervisning för årskurs 7-9 fattades med stöd av smittskyddslagen. Entré till Ålands landskapsregering. Bild: YLE / Robin Lindberg självstyrelsegården

Ålands landskapsregering meddelade på torsdag att man stänger ner årskurs 7-9, det vill säga högstadieklasserna, i alla landskapets grundskolor. Från den 1 till den 12 mars sker undervisningen på distans.

Beslutet om stängningen fattades med stöd av smittskyddslagen.

Vid landskapsregeringens pressträff på torsdag eftermiddag underströk undervisnings- och kulturminister Annika Hambrudd (c) att högstadieeleverna inte ska tvingas bedriva självstudier. Tvärtom ska undervisningen ske i realtid, och lärarna kontinuerligt ge återkoppling.

- De elever som inte har förutsättningar att följa distansundervisningen ska få närundervisning, lovade Hambrudd.

Närmare anvisningar kommer att skickas ut till alla grundskolor och till barnomsorgen. Hambrudd framhöll vikten av att alla verksamheter ser över sina rutiner i det förebyggande arbetet mot smittspridningen.

Om en skola redan hållit stängt med anledning av konstaterad smitta, och nu avsett att öppna för närundervisning, förlängs perioden av distansundervisning.

Inskränkningar måste kunna visas vara nödvändiga

Vid pressträffen sa Ålands landskapsläkare Knut Lönnroth att man beslutat om skolstängning, då ganska många ålänningar rest bort under sportlovet. Då de återvänder, kanske under helgen, ökar risken för smittspridning.

Lönnroth säger att diskussioner även fördes om liknande inskränkningar i lågstadierna och inom barnomsorgen. Men det skulle ha vållat alltför omfattande problem.

- Innan man kan fatta beslut om så allvarliga inskränkningar, måste man kunna visa att det är nödvändigt - epidemiologiskt och smittskyddsmässigt. Man måste göra mycket komplicerade avvägningar, sa Lönnrith.

Slutresultatet av avvägningarna blev att de lägre årskursernas undervisning fortsätter som hittills.

Vid pressträff kunde hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen vid ÅHS (Ålands hälso- och sjukvård) berätta, att en person som testas positivt för covid-19 nu vårdas på sjukhus.

Pajunen meddelade att man under torsdagen bekräftat fyra nya fall av coronasmitta, men det är möjligt att siffran stiger under kvällen. Tre av de fyra smittade är personer som redan sitter i karantän. Pajunen framhöll att man ser ytterst allvarligt på situationen.