Hoppa till huvudinnehåll

Australien klubbade igenom de sista tilläggen till den omstridda lagen om Facebook och Google – nu är den redo att tillämpas

Facebook lyckades få igenom ändringar i den australiska lagen om så kallad "länkskatt".
Facebook lyckades få igenom ändringar i den australiska lagen om så kallad "länkskatt". Facebook lyckades få igenom ändringar i den australiska lagen om så kallad "länkskatt". Bild: AFP / Lehtikuva Facebook

Australiens parlament har nu godkänt de sista tilläggen till lagen som ska tvinga teknologijättar att betala för användningen av australiskt nyhetsmaterial. Lagändringarna kom till efter förhandlingar mellan Facebook och regeringen.

Australien blir det första landet i världen där regeringens medlare, eller medlingsnämnd ska fastställa hur mycket exempelvis Facebook och Google ska betala till australiska medier för att få sprida deras innehåll på sina plattformar.

Det vill säga om förhandlingar mellan mediebolag och teknologijättar misslyckas.

Efter förhandlingar med Facebook mildrades lagförslaget. Bland annat får tech-jättarna längre tid på sig att förhandla med mediebolagen, innan regeringens medlare träder in.

Dessutom kan tech-jättarna befrias från regeringens tvångsåtgärder om de kan bevisa att de gett "betydande bidrag" till den australiska nyhetsindustrin, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det här har redan väckt protester hos mindre australiska nyhetsmedier som menar att de kommer att glömmas bort, då bolag som Rupert Murdochs News Corp gör upp med Facebook och Google.

Många intresserar sig för Australiens exempel

Bråket mellan Facebook och Australien kulminerade för en vecka sedan när Facebook stoppade allt nyhetsinnehåll på plattformen för användare i Australien, i protest mot lagförslaget.

Facebooks tilltag väckte starka reaktioner världen över och på tisdagen kom Australiens finansminister Josh Frydenberg och Facebook-chefen Mark Zuckerberg fram till en kompromiss.

Det är det här förhandlingsresultatet som parlamentet nu godkände.

Google började, tidigare än Facebook, förhandla med australiska medieföretag och har redan gjort överenskommelser med stora australiska bolag som exempelvis News Corp och Seven West Media.

Många i omvärlden är mycket intresserade av den här utvecklingen i Australien. Exempelvis Storbritannien och Kanada överväger motsvarande åtgärder.

Källor: Reuters, AFP, AP, Yle

Läs mera:

Forskare: "Att betala för innehåll går emot hela Facebooks affärsmodell" – det här handlar mediejättarnas gräl med Australien om

Hur skulle ditt Facebookflöde se ut om allt som klassas som nyheter plötsligt försvann? Enligt Facebook skulle du knappt märka någon skillnad, eftersom nyhetsmaterial bara utgör fyra procent av allt innehåll på plattformen. Enligt australiska användare som imorse vaknade upp till den här verkligheten, ser plattformen väldigt annorlunda ut.

Läs också