Hoppa till huvudinnehåll

Coronarestriktioner har lett till att det lånas färre böcker från biblioteken – nedladdning av e-böcker har ökat explosionsartat

En bibliotekarie radar böcker i en låg låda på bibliotekets barnavdelning.
Den största minskningen märks i utlåningen av barnböcker. Bibliotekschef Heidi Enberg plockar tillbaka böcker som varit utlånade och returnerats. En bibliotekarie radar böcker i en låg låda på bibliotekets barnavdelning. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bibliotek,böcker,bibliotekarie,bibliotekschefer,Raseborg,Ekenäs,heidi enberg

Det är ingen större överraskning att bokutlåningen har minskat under coronaepidemin. Först var biblioteken helt stängda i närmare två månader i fjol och efter det har de hållit öppet under begränsade tider eller med få besökare i taget.

Undantagsförhållanden träder i kraft 8 mars, men Raseborgs bibliotekschef Heidi Enberg hoppas att det inte leder till att biblioteken tvingas stänga igen.

Biblioteken har sedan maj i fjol kunnat hålla öppet, men i Raseborg har biblioteken hållit öppet färre timmar och dagar än normalt, det vill säga före virusutbrottet i mars 2020.

Kunderna får inte ströva omkring på måfå i biblioteken och se sig om efter böcker. Alla böcker och övrigt biblioteksmaterial ska reserveras i förväg.

Men helt svart-vitt är det inte. Biblioteken har tillåtit korta besök, bara kunderna håller avstånd och håller sig i närheten av lånedisken. Det är också därifrån man kan hämta de böcker man har reserverat.

För den riktigt villrådiga, som inte kan bestämma sig i förväg, finns bland annat i Ekenäs bibliotek ett stort bord med ett urval av böcker som man kan låna.

ett stort bord fullt med böcker. I bakgrunden mera böcker i bokhyllor.
Bokälskarens version av ett uppdukat smörgåsbord. Så här långt får låntagarna komma när de besöker Ekenäs bibliotek, men man ska inte bosätta sig där utan följa rekommendationer på max 15 minuter och helst ännu kortare besök. ett stort bord fullt med böcker. I bakgrunden mera böcker i bokhyllor. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bibliotek,böcker,bibliotekarie,Raseborg,Ekenäs,ekenäs bibliotek

Däremot är det bibliotekspersonalen som letar reda på böcker från bokhyllorna. Det här gör de i förväg och det jobbet har hållit dem fullt sysselsatta under det gångna året.

Utlåning minskat med drygt 9 000

Trots en hel del reserveringar har utlåningen minskat rejält.

- I januari ifjol hade vi 25 000 lån i Raseborg, men i år var de nere i 16 000 lån, säger bibliotekschef Heidi Enberg.

Raseborg har totalt sex bibliotek plus biblioteksbuss. I dagens läge är Svartå utan bibliotek i väntan på att det nya skolcentret byggs. Biblioteksbussen står också stilla i väntan på att coronaläget är över.

En kvinna står vid stora plastlådor. Hon pekar mot lådorna. De innehåller böcker, med det ser man inte.
Ett skepp kommer lastat med böcker. I det här fallet är det stora plastlådor som ska vidare till andra bibliotek och låntagare som reserverat böcker som finns på biblioteket i Ekenäs. En kvinna står vid stora plastlådor. Hon pekar mot lådorna. De innehåller böcker, med det ser man inte. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bibliotek,böcker,bibliotekarie,bibliotekschefer,Raseborg,Ekenäs,heidi enberg

- Det är en ganska stor minskning, men samtidigt en hel del lån med tanke på att vi har begränsat öppet och att man helst ska reservera i förväg, säger Heidi Enberg.

Den största minskningen är i utlåningen av barnböcker. Det här beror enligt Enberg på att daghemsgrupper och skolklasser inte får besöka biblioteket.

Helt utan böcker behöver daghemmen och skolorna ändå inte bli.

- Vi packar gärna ihop bokkassar, säger Heidi Enberg.

De flesta bokreserveringarna kommer in via biblioteksnätet Helle, men man kan också e-posta, ringa och tillsvidare komma på korta besök till biblioteken.

E-böcker lånas mer än någonsin tidigare

Det som däremot har ökat riktigt mycket är intresset för e-böcker, det vill säga böcker i digital form som kan läsas på datorer, läsplattor och mobiltelefoner.

- Användningen av våra e-resurser har ökat explosionsartat. Vi har också satsat lite mera pengar på det eftersom biblioteken var stängda i fjol våras.

Heidi Enberg berättar att nedladdningen av e-böcker har ökat med över 80 procent bland låntagarna i Raseborg.

Detsamma gäller nedladdningen av filmer, där användningen av bibliotekens strömningstjänst har ökat med 100 procent. Också dagstidningar laddas ner mera nu. Ökningen är cirka 20 procent.

Här kan du höra hela intervjun med bibliotekschef Heidi Enberg, men fortsätt gärna att läsa artikeln till slut.

Läsesalarna har varit stängda i snart ett år

Trots att det går att reservera böcker och ladda ner e-böcker så kvarstår problemet att bibliotekens lokaler inte går att använda och det är ett stort problem.

Bland annat läsesalarna är stängda.

- Var är våra studerande och läser nu, frågar sig bibliotekschef Heidi Enberg i och med de stundande studentskrivningarna.

En kvinna står framför bokhyllor fyllda med böcker. Det är ett bibliotek.
Bibliotekschef Heidi Enberg betonar att bibliotekslokalerna är väldigt viktiga. Hit brukar folk komma för att läsa tidningar och böcker, men också för att studera, gå på sagostunder eller möten. Nu är allt stängt. En kvinna står framför bokhyllor fyllda med böcker. Det är ett bibliotek. Bild: Yle / Christoffer Westerlund bibliotek,böcker,bibliotekarie,bibliotekschefer,Raseborg,Ekenäs,heidi enberg

Hon hoppas att begränsningarna under våren inte blir så besvärliga att det går ut över de studerande som ska söka till bland annat högskolor och som därför behöver låna studiematerial till inträdesproven.

Läsinspiratören ska hjälpa till att hitta rätt bok

På kommande är ett nytt verktyg som ska locka till mera läsning och framför allt läsning av sådant låntagarna är intresserade av.

- Vi har alla tider jobbat med läsfrämjande och nu kommer vi snart att lansera ett nytt frågeformulär där vi kartlägger och frågar vilken typ av material eller läsning låntagaren är intresserad av. Vi kallar det Läsinspiratören.

Utgående från frågeformuläret kan bibliotekspersonalen plocka fram ett urval av böcker som kunderna sedan kan välja bland.

Det betyder att den som gillar romantik, men avskyr thrillers och skräck knappast behöver välja mellan Jo Nesbø och Stephen King.

Läs också