Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 25.2

Skylt som säger coronaprovtagning. I bakgrunden syns bilparkering. Snö på marken.
Skylt som säger coronaprovtagning. I bakgrunden syns bilparkering. Snö på marken. Bild: Yle/Roy Fogde coronavirus,Coronatestning,Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,Österbotten

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Corona i Solf skola i Korsholm

Ett fall av coronavirus har konstaterats vid Solf skola, skriver Korsholms kommun i ett pressmeddelande.

Elever samt några inom personalen har placerats i karantän.

De exponerade eleverna övergår till distansundervisning för tiden 26.2-7.3.

Kommunen meddelar att alla berörda är informerade men smittspårningen pågår fortfarande.

Nya besked från Soite: Kraftig försämring av läget

I ett pressmeddelande på torsdagskvällen informerar Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite om en försämring i coronaläget.

Fyra nya coronafall har bekräftats under torsdagens gång. Fallen är varken kopplade till varandra eller till någon tidigare känd smittkedja i området. Smittspårningen pågår.

I ett av de nya fallen har det skett en mer omfattande exponering. En smittad person har rört sig i Juhani Vuorinen-skolan i Kannus och tiotals personer kommer att sättas i karantän.

Nu bedömer man att det skett en kraftig försämring av coronasituationen i landskapet, som länge varit god. Vårdmyndigheterna vädjar nu till alla invånare i landskapet att minimera sina närkontakter under den närmaste tiden, samt hålla avstånd och vara noga med handhygien.

Man riktar en särskild vädjan till ungdomarna i Mellersta Österbotten och hoppas att de ska undvika sociala kontakter under hela nästa vecka.

För tillfället befinner sig Soite ännu i epidemins basnivå, men om man inte lyckas vända utvecklingen kan man snart befinna sig i accelerationsfasen.

Coronasamordningsgruppen: Hobbyverksamhet för ungdomar kan fortsätta

Coronasamordningsgruppen i Österbotten möttes på torsdag eftermiddag och beslöt om nya restriktioner som går i linje med regeringens beslut om undantagsförhållanden i tre veckor i mars.

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, berättar att man under mötet diskuterade många frågor länge och väl.

Bland annat gjorde man en ändring i rekommendationen kring hur många personer som maximalt kan träffas för privata tillställningar. Gränsen sänks från tio till sex personer, i linje med regeringens beslut.

Det är Regionförvaltningsverkets sak att fatta beslut om samma gräns ska gälla för offentliga tillställningar.

- Sexpersonersgränsen gäller genast om man kan, men senast 1.3. Vi ger alltså möjligheten att tänka på saken under veckoslutet, säger Kinnunen.

Andra starka rekommendationer kvarstår i samma form som tidigare. Det är rekommendationen om att alltid använda ansiktsskydd på offentliga platser där det inte går att hålla rejält avstånd och att alla som kan ska distansjobba.

Kinnunen berättar också att coronasamordningsgruppen slog fast att Österbotten inte ännu uppfyller de kriterier som skulle göra det möjligt att ta i bruk de nya möjligheter som smittskyddslagen ger till att stänga privatägd verksamhet. Och då vill man inte heller stänga motsvarande kommunal verksamhet.

Exempelvis förblir simhallen öppen så länge som privata gym får hålla öppet.

- Men också här måste jag påpeka att regionförvaltningsverket kan komma att fatta egna beslut på den här punkten, säger Kinnunen.

Coronasamordningsgruppen gick inte heller i det här skedet in för att begränsa fritidsaktiviter för under 20-åringar.

- De kan fortsätta men gränsen är sex personer som deltar i verksamheten, säger Kinnunen.

Kommer då de här åtgärderna att räcka för att stävja smittspridningen i Vasa sjukvårdsdistrikt?

- Det får vi se. Vi har haft en del smittor inom andra stadiets utbildningar och i högstadierna, det kommer att hjälpa till att det blir distansundervisning där i tre veckor. Men jag vet inte om det kommer att lösa hela situationen, eftersom det ändå finns folk som inte kan jobba på distans.

Tidigare under dagen kommenterade Kinnunen regeringens beslut och var relativt nöjd med åtgärderna. Beslutet kommer lägligt med tanke på österbottningarnas sportlov, sa Kinnunen och hoppades samtidigt att barn och unga inte drabbas mer än nödvändigt.

Nya coronafall i tre olika skolor i Vasa

16 elever och tre av personalen i Gerby skola i Vasa är försatta i karantän efter att coronasmitta konstaterats hos en person i skolan idag.

Också Borgaregatans skola meddelar idag om ett nytt fall av coronasmitta. 26 personer har exponerats och satts i karantän.

I finskspråkiga Isolahden koulu i Vasa har 29 elever och åtta ur personalen försatts i karantän efter att coronasmitta konstaterats hos en person i skolan.

De berörda elevernas vårdnadshavare har kontaktats.

I alla tre skolorna fortsätter undervisningen för övriga elever normalt.

31 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar 31 nya coronafall. Efter några dagar av endast ett fåtal nya fall per dag höjer dagens höga siffra incidenstalet igen, nu är incidensen 125 fall per 100 000 invånare.

Under onsdagen togs 467 coronatest i sjukvårdsdistriktet.

Soite: Inga nya fall

Inga nya coronafall har konstaterats Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite under det seanste dygnet. Incidenstalet är 14.

Fem nya fall i Södra Österbotten

Fem nya coronafall har konstaterats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt under gårdagen. Incidensen i distriktet är nu 32.

Över 750 coronatest gjordes i Södra Österbotten igår.

Läs också