Hoppa till huvudinnehåll

Det här innebär regeringens striktare coronaåtgärder för finländarna

Handdesinficeringsmedel och munskydd på ett bord i ett klassrum.
Snart måste eleverna på andra stadiet åter studera på distans. Handdesinficeringsmedel och munskydd på ett bord i ett klassrum. Bild: Silja Viitala / Yle februari,2021,Kulosaari Secondary School,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,andningsskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,ansiktsmasker,Grundskolor och gymnasier,gymnasiet,gymnasister,abiturienter,studentskrivningar,studentprov,studier,studerande,gemensam ansökan,Realprov (Studentexamen)

En tre veckor lång partiell nedstängning stänger restauranger och stoppar hobbyverksamhet för alla över 12 år. Elever på andra stadiet övergår till distansundervisning.

Från och med den 8 mars införs striktare coronaåtgärder för tre veckor framåt, meddelade regeringen i dag.

Det innebär att elever i grundskolornas högre klasser och andra stadiets utbildning övergår till distansundervisning i de områden som befinner sig i accelerations- eller spridningsfasen. Samtidigt blir det avbrott i hobbyverksamheten för personer över 12 år.

Däremot fortsätter småbarnspedagogiken och grundskolans lägre klasser med närundervisning som vanligt, och barn under 12 år får fortsätta med sina hobbyer.

I och med de strängare restriktionerna kommer restauranger och barer att påverkas. Regeringen kommer nästa vecka att ge ett förslag om att stänga restaurangerna. Det innebär att restauranger och barer i områden som är i accelerations- eller spridningsfasen måste hålla stängt under tiden 8–28 mars. Systemet med hämtmat får fortsätta.

Situationen liknar det som skedde på våren i fjol, dock begränsas den samhälleliga verksamheten ytterligare i sjukvårdsdistrikt som klassas vara i accelerations- eller spridningsfasen – i dem kommer det mesta att stängas.

Genom smittskyddslagen har man möjlighet att stoppa privat verksamhet i större utsträckning än tidigare. Avsikten är att stävja den värsta smittospridningen.

De tre epidemiologiska faserna

Basnivån. Antalet nya coronafall är litet och spridningen har avstannat. Finland befann sig senast på basnivån i somras, vilket resulterade i att en del coronarestriktioner kunde avskaffas.

Accelerationsfasen. Spridningen av coronaviruset ökar och 10–25 per 100 000 invånare har smittats. Både regionala och lokala smittkedjor förekommer, men smittokällan kan spåras. Behovet av sjukhusvård kan bemötas utan specialåtgärder.

Samhällsspridningfasen. Smittan har på allvar fått fotfäste i samhället. De nya coronafallen är så många till antalet att det blir svårare att avgöra hur människor smittats. 18–50 per 100 000 invånare testar positivt. Behovet av sjuk- och intensivvård ökar kraftigt.

De striktaste begränsningarna införs i sju sjukvårdsdistrikt

Regeringen uppmanar de sju sjukvårdsdistrikt där coronaläget är värst att ta i bruk accelerationsfasens striktaste samhällsbegränsningar för att snabbt minska antalet närkontakter. De berörda sjukvårdsdistrikten är Helsingfors och Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Centrala Tavastland, Vasa, Åland och Lappland.

Också andra sjukvårdsdistrikt som befinner sig i accelerationsfasen rekommenderas ta i bruk striktare restriktioner. Detta gäller Östra Savolax, Södra Karelen, Birkaland, Mellersta Finland, Päijänne-Tavastland, Sydvästra Lappland, Norra Österbotten, Södra Österbotten och Kymmenedalen.

I områden där de striktaste coronaåtgärderna tas i bruk rekommenderar regeringen en maxgräns på sex personer för offentliga sammankomster. Inte heller privata tillställningar för fler än sex personer rekommenderas.

Samtidigt måste kommunerna effektivera sina åtgärder för att övervaka karantän och isolering. Det här innebär exempelvis möjlighet att stänga privata lokaler där avstånd inte kan hållas.

Regeringen tar i nuläget inte i bruk beredskapslagen, men det finns beredskap att utlysa undantagsförhållanden i landet.

Den sista dagen för den partiella nedstängningen är söndagen 28 mars. Därefter får elever i grundskolornas högre klasser återgå till närundervisning och restaurangerna öppna med begränsningar.

Texten är en bearbetning av Yle Uutisets artikel "Näin hallituksen "sulkutila" vaikuttaa suomalaisten elämään" skriven av Teemu Hallamaa, översatt av Mikaela Remes.

Uppdatering 15:15: Begreppet nedstängning har ersatts med 'striktare coronaåtgärder' och 'strängare restriktioner', eftersom många samhällsfunktioner kommer trots allt att fortsätta. Ordet 'områden' där striktare åtgärder ska vidtas ersatt med 'sjukvårdsdistrikt'.

Läs också