Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Julia Kykkänen vidare till andra rundan i normalbacken – lyckas guldfavoriten Sara Takanashi äntligen i VM?

Susanna Forsström, Jenny Rautionaho och Julia Kykkänen tävlar när damerna gör upp om medaljerna i normalbacken. Sara Takanashi är favorit och den regerande mästaren Maren Lundby vill försöka vända en jobbig säsong.

Finland: 1 Susanna Forsström, 9 Jenny Rautionaho, 15 Julia Kykkänen

Kommentator: Mikael Oivo

Onsdagens kvaltävling bjöd på glada finländska nyheter då tre finländskor – rekordmånga – avancerade till själva VM-tävlingen i normalbacken.

En lika positiv överraskning i dag är ifall två eller fler lyckas ta sig bland de 30 i tävlingens andra omgång. I kvalet var Jenny Rautionaho bäst av finländskorna med sin 24:e plats medan Julia Kykkänen slutade 31:a och Susanna Forsström 36:a.

I vinterns världscuptävlingar har Kykkänen ofta slutat på placeringar mellan 20:e och 30:e. Också Rautionaho har noterats för ett par topp-30-placeringar under sin bästa säsong hittills.

Japanskan Sara Takanashi vann kvalet och är på jakt efter karriärens första individuella mästerskapsguld. Frågan är om tidigare VM-misslyckanden spökar i bakhuvudet för den sextiofaldiga världscupsegraren.

Hon utmanas av bland annat hela det slovenska landslaget som kryllar av medaljkandidater med världscupledande Nika Kriznar i spetsen. Österrikes 37-åriga Daniela Iraschko-Stoltz är fortfarande med och rör om i tätstriden och ger nationens nya stjärna Marita Kramer starkt flankstöd.

Den regerande OS- och VM-guldmedaljören Maren Lundby från Norge är väldigt sugen på en medalj, även om säsongen så här långt varit en besvikelse för henne.

Ett mycket intressant namn är också den 17-åriga juniorvärldsmästaren Thea Minyan Bjørseth. Det är inte alls omöjligt att det norska superlöftet plockar en medalj i sin VM-debut.

Damernas tävling i normalbacken startar klockan 18 i TV2 och på Arenan.

Läs också