Hoppa till huvudinnehåll

Distansundervisning i högstadierna efter sportlovet – Vasarektor: "Hoppas åtgärden har effekt"

Mansperson står i skolkorridor, bär munskydd.
Rektor Markus Rönnblom i Borgaregatans skola i Vasa hoppas att den kommande distansperioden inte blir längre än tre veckor. Mansperson står i skolkorridor, bär munskydd. Bild: Yle/Moa Mattfolk rektorer,Vasa,Österbotten,grundskolans högstadium,lärare,borgaregatans skola

Även om distansundervisningen i högstadiet börjar först den 8.3 blir övergången rätt abrupt. I Borgaregatans skola tar eleverna hem böckerna redan idag, för i morgon, sista dagen före sportlovet, är det friluftsdag.

Från och med den 8.3 går grundskolans högstadium och andra stadiets utbildningar över till distansundervisning för en period om tre veckor.

Rektor Markus Rönnblom i Borgaregatans skola i Vasa blev inte förvånad när beskedet om distansundervisning kom.

- Vi är förberedda. Läget i södra Finland men också här i Österbotten är sådant att det här beskedet var väntat, säger Rönnblom.

Även om distansundervisningen ska inledas först den 8.3 blev det inte mycket tid över att förbereda eleverna för distansundervisningen.

- Vi har friluftsdag i morgon (fredag) och efter det är det sportlov i en vecka.

Distansundervisningen börjar genast efter sportlovet.

Stödundervisning behövs

Eleverna reagerar olika på distansundervisningen.

- De flesta klarar det riktigt bra. De som drabbas hårdast är ju de elever som behöver särskilt stöd och de med ett annat hemspråk än svenska, säger Rönnblom.

Under de tidigare distansundervisningsperioderna har man ändå kunnat hålla begränsad närundervisning för de elever som behöver det.

- Jag hoppas vi kan göra det också under den här distansperioden, säger Rönnblom.

Matsalen och aulan i nyrenoverade Borgaregatans skola
Borgaregatans skola Matsalen och aulan i nyrenoverade Borgaregatans skola Bild: YLE/Sofi Nordmyr borgaregatan

Om en elev får problem med skolan under distansundervisningen hoppas Rönnblom att man kan stödja dem både under distansundervisningen och efter.

För många elever kan det bli svårt med motivationen då undervisningen inte sker i skolan. Det är en extra utmaning för lärarna med distansundervisningen.

- Det är viktigt att lärarna håller kontakten med eleverna, inte bara via streamade lektioner utan också via röst- eller videosamtal.

- Och förstås erbjuda engagerande undervisning, säger Rönnblom

Under distansundervisningen fortsätter skolans schemalagda undervisning som möjligt. Lektionerna går på de vanliga tiderna, eleverna får läxor, och resten är fritid.

Psykologiskt borde det vara enklare nu än under höstens distansundervisning i och med att vi går mot ljusare tider, säger Rönnblom.

- Jag förstår beslutet. Det stoppar eventuell smittospridning i skolorna efter sportlovet. Vi hoppas det har önskad effekt och att det bara blir de här tre veckorna på distans. Sedan får vi hoppas på att vaccinationerna tar fart och att vi kan vara i skolan, i närundervisning resten av året, säger Rönnblom.

Läs också