Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsmakten utreder anklagelse om att tjänstehundar skolas med våldsamma metoder

ett par bruna hundtassar.
Försvarsmaktens hundkoordinator känner inte till att våld skulle användas i hundskolningen, men frågan utreds. ett par bruna hundtassar. Bild: Mostphotos / Madelen hund,Hundar,hundtass

Försvarsmakten utreder påstående om att det används våldsamma metoder under deras hundträningar. Informationschef Max Arhippainen uppger för STT att man ser allvarligt på anklagelsen och utreder saken.

Djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille skriver på Twitter att man tagit del av uppgifter om att Försvarsmakten använder våldsamma metoder och redskap under skolningar. Organisationen ber också personer som känner till saken att våga träda fram.

Ansvariga för Försvarsmaktens hundträningar känner inte till att sådant skulle förkomma, men man tar uppgifterna på allvar.

–  Påståendet kom som en överraskning för oss. Försvarsmaktens hundkoordinator känner inte till att någon sådant här skulle ha skett, säger Arhippainen.

Försvarsmaktens hundkoordinator kan ändå inte närvara vid alla hundträningar och därför måste saken ännu utredas, uppger Arhippainen.

Försvarsmakten skolar militära tjänstehundar

På Oikeutta eläimille uppger kampanj- och informationschef Kristo Muurimaa för STT att misstanken bygger på uppgifter som man tagit del av per e-post. Det handlar om ett enskilt meddelande och organisationen har inga bevis för påståendet.

Anklagelsen mot Försvarsmakten följer på det nyligen publicerade bildmaterial som visar hur skyddshundar slås, sparkas och stryps under skolningar. De smygfilmade videorna är inte tagna vid Försvarsmakten, utan under ett träningspass på Schäferklubben SPL Egentliga Finlands skolningsplan.

Enligt Oikeutta eläimilles Kristo Muurimaa är det svårare att smygfilma Försvarsmaktens verksamhet än privata utövares.

Försvarsmakten utbildar militära tjänstehundar och har ungefär 130 stycken. De arbetar som drog-, sprängämnes- eller patrullhundar.

Till patrullhundarnas uppgifter hör bland annat att spåra, leta efter människor och skydda. Med skydd avser Försvarsmakten i det här sammanhanget användning av våld.