Hoppa till huvudinnehåll

Fyrabarnsmamma om annalkande distansstudier: "Det blir ett kaos men vi får ta det som det kommer"

Yvonne Edfelt
Yvonne Edfelt hade hoppats att regeringen tidigare hade gått in för strängare restriktioner. Yvonne Edfelt Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,yvonne edfelt

För barnfamiljerna i Västnyland innebär regeringens besked om striktare coronarestriktioner att förra vårens distansliv nu går i repris.

Från och med den 8 mars planeras både grundskolornas klasser 7–9 och andra stadiets undervisning, som gymnasier och yrkesskolor, övergå till distans. I Västnyland har dessa hittills i stora drag kunnat erbjuda närstudier. Också hobbyverksamheten för barn över 12 år ska ta en paus i åtminstone tre veckor.

Det här betyder många förändringar för de västnyländska barnfamiljerna.

- Förstås är jag fundersam hur det ska gå för barnen. Samtidigt tror jag också att skolorna har lärt sig mycket sedan i våras, säger fyrabarnsmamman Yvonne Edfelt i Degerby i Ingå.

Fyra familjemedlemmar arbetar på distans

Hon konstaterar att vardagen är påfrestande i ett hushåll med sex personer där fyra jobbar på distans.

Familjens båda vuxna är heltidsarbetande konsulter medan ena tonåringen går i gymnasium och den andra i grundskolans åttonde klass. Två av barnen går i grundskolans lägre klasser och påverkas inte av distansundervisningen.

- Kaos är det men vi får ta det som det kommer. Vi är glada att vi skaffade fiber i våras, säger Yvonne Edfelt och hänvisar till alla de apparater som kräver god nätanslutning i ett hem med distansarbetare.

Hobbyer på hyllan

Av de fyra barnen är tre fotbollsspelare och en golfspelare. Nedstängningen av hobbyverksamheten innebär med andra ord betydligt färre skjutsar hit och dit men samtidigt också mer markservice, säger Edfelt. Mest är hon oroad över de ungas välmående.

En intervju med Yvonne Edfelt kan du höra här nedan. Texten fortsätter efter ljudklippet.

Yvonne Edfelts 14-åriga dotter Elin Lemström och hennes två kompisar - som osannolikt nog alla heter Elin i förnamn - ser inte fram emot mars månad då så gott som hela deras liv går på distans. De går alla i årskurs åtta i Källhagens skola i Virkby i Lojo.

- Det är nog lite tråkigt men det är väl bäst så ändå, säger Elin Lemström.

Elin Lemström, Elin Ahrenberg och Elin Wikström
Elin Lemström, Elin Ahrenberg och Elin Wikström tror de klarar tre veckor på distans men befarar att tiden blir längre. Elin Lemström, Elin Ahrenberg och Elin Wikström Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,elin wikström

- Det kommer nog att bli ganska jobbigt för det var det förra våren också, säger Elin Ahrenberg om distansstudierna för ett år sedan.

- Man fick inte samma hjälp av lärarna då vi var på distans, säger Elin Wikström.

Dessutom är det trist då man inte kan träffa sina vänner på samma sätt - eller spela fotboll.

Elin Ahrenberg, Elin Lemström och Elin Wikström spelar alla fotboll flera gånger i veckan men också den verksamheten får lov att ta paus då Finland går in i ett undantagstillstånd.

Här nedan kan du höra Elin Lemströms, Elin Wikströms och Elin Ahrenbergs tankar om livet på distans.

Läs också