Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Rovanperä jagar stallchefen Latvalas rekord i Rovaniemis VM-rally – 20-åringen vet att vinterrallyt är en fin chans till framgång: "Blir besviken om jag missar pallen"

Kalle Rovanperä.
Kalle Rovanperä vet att han har förväntningar på sig i Rovaniemi. Kalle Rovanperä. Bild: Lehtikuva Kalle Rovanperä,rally

Kalle Rovanperä hör till de hetaste namnen inför Rovaniemis VM-rally, och 20-åringen störs inte av pressen. ”Kalle har alla element som krävs för att vinna”, intygar stallchefen Jari-Matti Latvala.

I år körs hela två VM-rallyn i Finland. På sommaren ordnas det traditionella Jyväskylärallyt och i morgon, fredag, inleds Arctic Rally Finland i Rovaniemi.

Tidigare i år tvingades arrangörerna för det svenska VM-rallyt kasta in handduken och då fick Rovaniemi chansen att stå som värd för en deltävling i VM-serien.

Toyota tog en dubbelseger i säsongspremiären i Monte Carlo genom Sebastien Ogier och Elfyn Evans, och stallet är en förhandsfavorit också i Lappland. Stallets superlöfte Kalle Rovanperä inleder sin nionde WRC-tävling i morgon och hör till rallyts intressantaste förare.

20-åringen hör rentav till segerfavoriterna i loppet. Rovanperä håller med om att man kan förvänta sig bra resultat av honom i hemlandet.

– Jag kan känna spänningen och förväntningarna, men de kommer mer från andra. Själv känner jag inte någon större press, jag är ganska avslappnad, tycker Toyotaföraren enligt STT.

– Jag blir nog ändå besviken om jag inte når pallen. Om det inte blir en pallplats, och det beror på att farten inte var tillräcklig, så kommer jag nog att vara mycket besviken.

Latvala: ”Rovanperä tar sin öppningsseger i år”

Tävlingen i Rovaniemi förutspås ha en av de högsta medelhastigheterna i rally-VM någonsin. Rovanperä gillar höga hastigheter, men överraskades av hur tekniska rutter som väntar under helgen.

– Det finns kanske lite mer tekniska och långsamma partier än vad man önskat. Visst finns det också snabba delar, men det kommer att bli en ganska teknisk tävling, tippar Rovanperä.

Toyotas nye stallchef Jari-Matti Latvala är fortfarande den yngste föraren som vunnit en VM-deltävling, då han tog hem just det svenska rallyt år 2008 vid 22 års ålder. I Rovaniemi har Rovanperä en ypperlig chans att skriva in sig i historieböckerna.

En hemmaseger är möjlig i Rovaniemi, tror Latvala. Men han vill inte ge sin adept någon extrapress.

– Kalle har alla element som krävs för att utmana om rallysegern och vinna. Som vi vet så måste allt i så fall klaffa, och alltid är det inte upp till en själv, säger Latvala till Yle Urheilu.

– Segern kommer då den kommer, så ser jag på det. Jag vet inte om det sker här, men jag är väldigt övertygad om att Kalle vinner en deltävling i år, menar stallbossen.

Årets första finländska VM-rally sänds på Yles kanaler. Den första specialsträckan inleds klockan 15 på fredagen, och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Läs också