Hoppa till huvudinnehåll

Lylynperä stod för "dagens skidbomb" – gjorde sitt livs lopp två veckor efter missräkningen i FM: "Hennes kyla gav resultat i dag"

Katri Lylynperä grimaserar.
Katri Lylynperä var sprintens bästa blåvita åkare. Katri Lylynperä grimaserar. Bild: Lehtikuva Katri Lylynperä,VM i nordisk skidsport 2021,VM i skidåkning

För mindre än två veckor sedan hoppade Katri Lylynperä av FM-sprinten i Pyhäjärvi efter en besvikelse i kvalet. När VM i Oberstdorf började med samma tävlingsform var Lylynperä det stora blåvita utropstecknet. ”Det var hennes bästa tävling någonsin”, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Lylynperä tog sig lätt vidare till semifinal i VM-sprinten efter en andraplats i sitt heat. Väl i semifinalen kunde hon inte utmana om en finalplats, och finländskan blev åttonde i slutresultatet.

Det var hennes bästa placering i karriären. I sina tidigare VM-sprinter i Lahtis och Seefeld gick hon inte vidare från kvalet.

– Det här bevisar att jag också kan åka snabbt och kanske någon gång också kämpa om en finalplats. Nu känns det bra att börja träna mot nästa OS, sa Lylynperä till Yle.

Yle Sportens expert Matias Strandvall var mäkta imponerad av dagens bästa finländare.

– Det var hennes bästa tävling någonsin, det var väldigt imponerande. Jag är glad över att finländsk skidåkning fått ett fram ett nytt namn i topp tio i ett världsmästerskap, hyllar experten.

Gjorde kyligt beslut

Under FM-sprinten i Pyhäjärvi för knappt två veckor sedan såg Lylynperä inte ut att vara i någon grym VM-form. Hon ställde inte ens upp i heatskedet efter en blygsam tiondeplats i kvalet.

– Vi såg lite mörka moln över henne i Pyhäjärvi, men hennes kyla att våga vila upp sig och lätta på träningen för att vänta på formen gav resultat i dag, konstaterar Strandvall, som också ger beröm åt Finlands vallateam.

Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi hör också till dem som beundrar Lylynperäs planläggning inför VM.

– Det här var dagens skidbomb, summerar Jauhojärvi.

– Med olika taktiska drag kan man få enorma förändringar till stånd. Katri hade helt klart känt sig trött i Pyhäjärvi och gjorde rätt val; hon stack på en vilopaus i stället för att delta i heaten. Hon gjorde lätt grundkonditionsträning och återhämtade sig den vägen. Återhämtning är oerhört viktigt om man tränat bra, betonar Jauhojärvi.

Läs också