Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Undantagsförhållanden kan utlysas för att komma åt krogsmitta – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Asiakkaita yökerho Maxinen baaritiskillä.
Det är främst barer och nattklubbar som pekas ut som smitthärdar. Asiakkaita yökerho Maxinen baaritiskillä. Bild: Petteri Bülow / Yle nattklubbar,Nattklubbar i Helsingfors,Dansrestaurang,Dansrestauranger,Underhållnings- och dansrestauranger,dans,barer,barmästare,restauranger

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Undantagsförhållanden konstateras?

Enligt Yles uppgifter förbereder sig regeringen för att konstatera att undantagsförhållanden råder. Avsikten uppges främst vara att komma åt smittspridning vid restauranger och barer.

Regeringen ska informera om sina planer klockan 9.30 på torsdagsmorgonen.

Restauranger och framför allt barer och nattklubbar har av expertis pekats ut som smitthärdar för coronaviruset och dess varianter. Regeringen uppges vilja införa striktare restriktioner för branschen åtminstone i regionerna med det värsta epidemiläget.

Uppgiften om planerna på att konstatera undantagsförhållanden dök upp på onsdagskvällen, då regeringen förhandlade om coronarestriktioner i Ständerhuset i Helsingfors.

Svenska Yles enkät visar på problem i äldreomsorgen

Många av dem som jobbar inom äldreomsorgen har funderat på att byta jobb under den senaste tiden, visar en enkät som Svenska Yle gjort.

Arbetet har ändrat karaktär och personalen har fått många nya uppgifter som känns utmanande och tunga.

I förgrunden syns en bukett med blommor som står på ett bord. I bakgrunden syns en åldring som får hjälp av en yngre person, anställd, på ett äldreboende.
"Som jobbare inom poolen är det förvillande hur olika husen följer reglerna, tolkas olika, följs olika", skriver en av de som besvarat enkäten. I förgrunden syns en bukett med blommor som står på ett bord. I bakgrunden syns en åldring som får hjälp av en yngre person, anställd, på ett äldreboende. Bild: imago/photothek/ All Over Press äldreboende,kommunalt äldreboende,ålderdomshem,åldringar,Hemvård för åldringar,Åldrande och åldringar,Tjänster för åldringar,äldreservice,äldre,äldreomsorg,Gammal,bli gammal,Gamling

En femtedel uppger att jobbet är på gränsen för vad de orkar med och man tycker synd om de äldre som drabbas av omständigheterna.

EU-ledarna i coronadiskussioner

EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera coronaläget i dag och i morgon. På grund av det svåra coronaläget ordnas mötet via videoförbindelse.

EU-ledarna väntas bland annat diskutera det epidemiologiska läget och de gemensamma åtgärderna för att stävja pandemin.

Frågan om hur man ska kunna snabba upp produktionen och leveranserna av vaccin är särskilt angelägen mot bakgrund av de problem som förekommit sedan årsskiftet.

Skid-VM startar på allvar

Skid-VM i Oberstdorf startar på allvar i och med dagens klassiska sprint.

Värmeböljan i södra Tyskland gör förutsättningarna oberäkneliga.

Finländska laget vid stadion under skid-VM 2021.
Finländska laget vid stadion under skid-VM 2021. Finländska laget vid stadion under skid-VM 2021. Bild: Lehtikuva VM i nordisk skidsport 2021

Minimimålsättningen för de finländska damerna är att förbättra på resultatet från senaste VM, då ingen lyckades sig till finalpasset. På herrsidan borde alla fyra finländare ha kapacitet att ta sig vidare från kvalet.

Yle Sporten ordnar en daglig tävling under skid-VM, där man kan tippa hur det går i loppen.

Australien klubbade igenom lag kring Facebook och Google

Australiens parlament har nu godkänt de sista tilläggen till lagen som ska tvinga teknologijättar att betalaför användningen av australiskt nyhetsmaterial.

Lagändringarna kom till efter förhandlingar mellan Facebook och regeringen.

Australien blir det första landet i världen där regeringens medlare, eller medlingsnämnd ska fastställa hur mycket exempelvis Facebook och Google ska betala till australiska medier för att få sprida deras innehåll på sina plattformar.

Väder

Mulet och dis eller dimma, i eftermiddag duggregn eller lätt regn. Temperaturen är 2-6 grader, i öster och norr lite kallare. Svag eller måttlig västlig till sydvästlig vind.

Läs också