Hoppa till huvudinnehåll

Nedstängning av samhället i tre veckor i mars - så här ser coronaläget ut i Egentliga Finland

Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus.
Mikko Pietilä säger att coronaläget i Egentliga Finland trots allt är relativt stabilt. Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus. Bild: Arash Matin/Yle Mikko Pietilä,Åbo universitetscentralsjukhus,överläkare

Under torsdagsförmiddagen kom regeringen med skärpta restriktioner för att hindra spridningen av coronaviruset. Också Egentliga Finland berörs av nedstängningen.

Samhället stänger ned under tre veckor, från den 8 till den 28 mars. Då övergår elever i årskurs 7 till 9 samt andra stadiet till distansundervisning och hobbyverksamheten för barn som är över 12 år stoppas.

Restaurangerna ska också stängas. Tidtabellen för när det här ska ske är fortfarande oklar.

Möten mellan människor begränsas till högst sex personer och det gäller att undvika att samlas också privat.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt säger att han var lite förvånad över att besluten som regeringen tog också gäller Egentliga Finland, eftersom smittspridningen just nu är störst i Nyland.

- Men det kan ju vara bra att ta beslut i frågan i ett lite tidigare skede än vi kanske hade gjort här, säger Pietilä.

Ölstop.
Enligt Mikko Pietilä har det inte förekommit några kända smittkedjor i Egentliga Finland från matrestauranger. Däremot är situationen en annan gällande barer och nattklubbar. Ölstop. Bild: Yle/ Jyri Lyytikkä öl,Alkohol,alkoholdrycker,Ölstop,ölstop

Egentliga Finland har befunnit sig i fasen för allmän samhällspridning sedan i höstas, men enligt Pietilä har man lyckats hålla epidemin ganska bra under kontroll under den här perioden.

- Just nu har vi endast sex (corona)patienter vid Åbo universitetscentralsjukhus, och vi har ingen betydande belastning på intensivvårdsavdelningen, säger Pietilä.

Pietilä förstår ändå att regeringen tagit det här beslutet för att förebygga en större smittpridning av coronaviruset också här i regionen.

- Om antalet fall fortsätter öka i den här takten, skulle vi ha ungefär ett tiotal flera fall per dygn om en månad, säger Pietilä.

Läs också