Hoppa till huvudinnehåll

Svenske herrfinalisten försökte sig på en "rövare" i VM-sprinten – hånas efter debaclet: "Han ger ju bort medaljen"

Oskar Svensson stod för ett uppseendeväckande taktikbyte i herrarnas VM-final i sprint, då han valde att köra helt utan fästvalla. Svensken hängde inte med alls i loppet – och toksågas nu både av rivaler och sig själv.

Det blev svenskt VM-guld på damsidan genom Jonna Sundling, medan herrarnas final slutade i norsk trippelseger. Sveriges medaljhopp i herrfinalen, Oskar Svensson, stod för en rejäl tabbe.

Det visade sig att Svensson dissat sina klassiska skidor inför finalen till förmån för skateskidor. Yle Sportens expert Matias Strandvall var skeptisk till valet direkt i inledningen av loppet, och han fick rätt.

Svensson blev tidigt avhängd och hade inget att säga till om i medaljkampen.

– Oskar Svensson gör bort sig, han försökte sig på en rövare som inte bar frukt, konstaterade Strandvall i direktsändningen.

Vinnaren Johannes Høsflot Klæbo var i mål 20 sekunder före Svensson. Klæbos norske landsman Emil Iversen, själv utslagen i semifinal, var totalt oförstående till Svensson efteråt.

– Jag förstår inte? Det är helt hopplöst – han ger ju bort medaljen. Det verkar som att han inte ville ha medalj, utbrast Iversen för Expressen.

Inget spontant beslut

Svenska vallachefen Petter Myhlback avslöjade för tidningen att Svensson bestämt sig för det överraskande skidvalet i en eventuell final redan på onsdagen.

Skidåkaren själv bekräftar för Aftonbladet att beslutet var välgrundat. Samtidigt instämmer Svensson i den norska kritiken.

– Jag har haft en plan väldigt länge att byta till stakning i finalen och kände mig väldigt säker på det beslutet. Sen var det helt fel. Det känns jättetungt.

– Det känns helt idiotiskt i efterhand.  Samtidigt var det en chansning för att utmana på riktigt.  Det var en chansning för något riktigt bra, att den inte är nära att gå hem känns ju, säger Svensson till tidningen.

Den finländska herrtrion Ristomatti Hakola, Joni Mäki och Lauri Vuorinen blev alla trea i sina respektive kvartsfinaler.

Läs också