Hoppa till huvudinnehåll

Unga i huvudstadsregionen får inte återvända till skolan – förra veckans besked om närundervisning dras tillbaka

Studerande använder datorer
Nedstängningen av samhället som regeringen beslutat om innebär bland annat distansundervisning i åk 7-9, gymnasier och yrkesskolor. Studerande använder datorer Bild: Benjamin Suomela / Yle Helsingfors,skolor,grundskolan,skolelever,läroplikt,utbildning,undervisning,klassrumsundervisning,klassrum,Finland,COVID-19,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,skolmat,skolbespisning,Vårtermin,lågstadiet,2021,Lillhoplax,högstadiet,ansiktsmasker

Beslutet om att delvis återgå till närundervisning i andra stadiet i huvudstadsregionen den 1 mars dras tillbaka på grund av regeringens besked. Det här beslöt huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp på torsdagen.

De studerande i gymnasier och yrkesskolor som efter sportlovet hoppades få återvända till skolan tvingas nu tänka om.

Förra veckan, den 18 februari, meddelade huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp att andra stadiet, det vill säga gymnasier och yrkesskolor, kan övergå till begränsad närundervisning den 1 mars.

Planen var att omkring hälften av gymnasiestuderandena undervisas på distans, och i yrkesskolorna omkring en tredjedel. Grupperna som undervisas i skolan och på distans skulle växla med jämna mellanrum.

Regeringen utlyste undantagsförhållanden

Men på torsdagen meddelade regeringen att elever i åk 7-9 och i andra stadiet övergår till distansundervisning den 8 mars i de områden som befinner sig i accelerations- eller spridningsfasen.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS befinner sig nu i spridningsfasen.

Efter regeringens besked gav huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp på torsdagen det väntade beskedet att distansundervisningen fortsätter nästa vecka, den 1 mars. Distansundervisningen fortsätter i alla fall till slutet av mars.

Undantagsförhållandena som regeringen utlyste gäller den 8 till 27 mars, i tre veckors tid.

Privata lokaler tvingas nu också stänga

Från och med den 1 mars får bara barn under 12 år ha hobbyverksamhet i städernas lokaler. För alla andra håller städernas lokaler stängt. Det handlar om alla lokaler för inomhusidrott, kulturhus, museer och ungdomsgårdar.

Dessutom berörs nu också privata lokaler enligt de nya paragraferna i smittskyddslagen.

Det här betyder att lokaler för lagsport, gruppgymnastik, kontaktsporter och styrketräning stänger den 1 mars.

Också allmänna bastur och simbassänger stänger, likaså dansställen och lokaler för bland annat amatörteatrar och liknande.

Dessutom stänger nöjesparker och djurparker, inomhuslekparker och inomhuslekplatser samt allmänna utrymmen i köpcenter.

Kan också beröra övriga Nyland

- Epidemin förvärras och det behövs hårdare åtgärder, säger Riku-Matti Lehikoinen vid regionförvaltningsverket i Södra Finland till Yle.

Åtgärderna berör i första hand huvudstadsregionen, men enligt Lehikoinen kan de beröra hela Nyland.

- Vi ska nu diskutera med övriga kommundirektörer i Nyland innan beslut fattas, säger Lehikoinen.

Läs också