Hoppa till huvudinnehåll

Anklagelser om förfalskade coronaintyg vid Raumovarvet – varvets vd: Det här är allvarliga anklagelser som vi kommer att gå till grunden med

Raumovarvets vd Jyrki Heinimaa.
Raumovarvets vd Jyrki Heinimaa säger att man kommer att gå till botten med anklagelserna. Raumovarvets vd Jyrki Heinimaa. Bild: Lassi Lähteenmäki/Yle Raumo,Rauma Marine Constructions,Rauma shipyard,varvsindustri

Hälsomyndigheterna i Satakunta misstänker att förfalskade coronaintyg kan vara en av anledningarna bakom det stora smittklustret vid Raumovarvet.

Raumovarvet RMC:s verkställande direktör Jyrki Heinimaa säger att man tar anklagelserna som har lyfts fram i media på stort allvar. Det är underleverantörer vid varvet som misstänks ha förfalskat sina anställdas coronaintyg.

- Vi är inte medvetna om att något sådant skulle ha skett. Det handlar ändå om allvarliga anklagelser som vi kommer att gå till botten med, säger Heinimaa.

Raija Uusitalo-Seppälä, som leder arbetet med smittsamma sjukdomar i Satakunta, berättade i Yles program Morgonettan att det kan finnas brister i coronatestningen av utländska arbetare vid varvet.

- I princip har varvet haft ett krav på att coronatester ska göras, men vid varvet finns det ett stort nätverk av olika företag. Det har säkert gått till så att man har skrivit upp att vissa personer har testat sig, men i verkligheten har inga test tagits.

- Så verkar det i alla fall från ett utomstående perspektiv. Men många följer ju också reglerna och beter sig helt korrekt, säger Uusitalo-Seppälä.

Första sektionen av nya kvarkenfärjan på väg ner i torrdockan i Raumo.
Vid Raumovarvet arbetar runt 1000 personer. Första sektionen av nya kvarkenfärjan på väg ner i torrdockan i Raumo. Bild: Yle/Filip Sten Raumo,wasaline

Arbetet vid varvet återgår sakta till det normala

Produktionen vid varvet stoppades under helgen på grund av den stora smittspridningen, och totalt har nästan 240 coronafall konstaterats vid varvet.

Området har nu desinficerats, och verksamheten börjar sakta komma i gång igen. På torsdagsmorgonen fick de första 7 anställda återvända till produktionen igen, personer som inte hade arbetat vid varvet då smittan spred sig.

Övervakningen vid varvet skärps

RMC har gått igenom både sina egna och underleverantörernas rutiner och verksamhet under produktionsstoppet.

Enligt Heinimaa har man redan länge följt myndigheternas riktlinjer, men det har inte varit tillräckligt. Han säger att varvet kräver att underleverantörerna har nolltolerans när det gäller corona.

- Vi skärper nu våra riktlinjer och ser även till att både vi och våra underleverantörer följer dem. Vi kommer att satsa mer på att informera våra anställda om vad som gäller, så att alla är medvetna om restriktionerna även utanför jobbet.

De anställda anländer stegvis till jobbet i fortsättningen

I fortsättningen kommer arbetstagarna att anlända till arbetet i etapper. Man kommer också att röra sig mer i separata grupper. Även exempelvis pauser och måltider kommer i fortsättningen att delas upp mer än tidigare.

Vid varvet är det även obligatoriskt att använda munskydd, och munskyddsanvändningen övervakas också noggrannare.

Dessutom kommer RMC att kontrollera arbetstagarnas hälsotillstånd innan de anländer till varvsområdet, så att det inte ska uppstå en lika katastrofal coronasituation igen.

Artikeln baserar sig på Rauman telakan toimitusjohtaja torjuu väitteet koronatodistusten väärentämisestä: "Kyse on vakavasta syytöksestä, jonka tutkimme perin pohjin" skriven av Tapio Pukkila. Översättningen är gjord av Maj Lundström.

Läs också