Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 26.2

Kulosaaren yhteiskoulun käytävän roskiksessa oli kasvomaskeja 19. helmikuuta.
Kulosaaren yhteiskoulun käytävän roskiksessa oli kasvomaskeja 19. helmikuuta. Bild: Silja Viitala / Yle februari,2021,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,skolor,grundskolan,gymnasiet,klassrumsundervisning,Vårtermin,Hösttermin,Kulosaari Secondary School,beskattning,skatt

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

RFV begränsar sammankomster till sex personer

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland (RFV) följer regeringens linje och sänker gränsen för antalet deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inom Vasa sjukvårdsdistrikt till sex personer.

Verket skriver i ett pressmeddelande att begränsningarna är nödvändiga för att lugna ner det epidemiologiska läget.

Den nuvarande begränsningen är i kraft från den andra mars till den 31 mars.

- Vi följer med situationen och om den förändras till det bättre eller sämre kan vi ändra vårt beslut, säger överdirektör Marko Pukkinen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Ett nytt fall i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite meddelade på fredagen om ett nytt fall av coronasmitta. Det nya fallet är kopplat till en känd smittkedja och den insjuknade personen befann sig redan i karantän.

Mellersta Österbottens regionala coronagrupp beslöt på fredagen att Soite fortsätter på epidemins basnivå. Man konstaterade dock att det snart kan finnas skäl att gå över till accelerationsfasen.

Soite meddelade också att en person som senare har testat positivt för corona har rört sig i butiken Sale i Björkhagen 21–23.2.2021. Personer som besökt butiken under samma tid uppmanas söka sig till coronatest vid minsta symptom.

Ett av torsdagens fyra nya fall i Soites område har vid vidare undersökningar visat sig vara felaktigt positivt.

Sjutton nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade på fredagen om 17 nya fall av coronasmitta. Sammanlagt är antalet fall nu uppe i 2 063.

Incidensenper 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 120.

Under torsdagen togs 423 coronatester. Totalt har man tagit 51 490 tester.

Vasa börjar vaccinera personer över 75 år

På fredagen meddelade Vasa stad att man nu börjar vaccinera personer som är födda 1946 eller tidigare. Man kommer också att börja vaccinera personer i åldrarna 16–69 som hör till riskgrupp 1.

Riskgrupp 1 innefattar bland annat personer som vårdas aktivt för cancer, personer med läkemedelsbehandlad diabetes typ 2 och personer med svåra kroniska sjukdomar.

Eftersom vaccinerna kommer i mindre mängder varje vecka läggs en del av dem som ska vaccineras i kö. Hälsovårdsservicen ringer upp personer i vaccinationskön när det finns vaccin tillgängligt.

Hittills har 4 183 Vasabor fått den första dosen coronavaccin. Den största delen, drygt 3 000 personer, är sådana som är 80 år eller äldre.

Fyra nya coronafall i Södra Österbotten

På torsdagen konstaterades fyra nya coronafall i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Sammanlagt har man konstaterat 614 fall i distriktet.

Incidensen per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 34,2. Ett fåtal personer vårdas för tillfället på sjukhus för covid-19.

Under torsdagen togs 358 coronatester. Sammanlagt har man tagit 79 852 tester i distriktet.

Läs också