Hoppa till huvudinnehåll

Elisabeth Rehn: "Jag stod på scenen med Popeda och hamnade i Pate Mustajärvis svettiga armhåla"

Elisabeth Rehn
Elisabeth Rehn var Finlands första kvinnliga försvarsminister. Elisabeth Rehn Bild: Yle / Isa Mårtenson elisabeth rehn

Hur gick det till när Elisabeth Rehn hamnade på scenen tillsammans med bandet Popeda? Vad har varit det bästa med att vara politiker? Vilken superkraft skulle hon vilja ha? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till politikern Elisabeth Rehn.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är politikern Elisabeth Rehn.

Elisabeth Rehn har en lång karriär inom politiken bakom sig. Hon var bland annat Finlands jämställdhetsminister och försvarsminister. I presidentvalet 1994 fick hon i den andra omgången 46,1 procent av rösterna. Hon har även arbetat som FN:s biträdande generalsekreterare och FN:s människorättsrapportör.

Elisabeth har i denna serie fått frågor av skådespelaren Josefin Silén, författaren Kaj Korkea-aho, journalisten Christian Vuojärvi, artisten Geir Rönning, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, artisten Alva Nygård, skidskytten Heidi Kuuttinen, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

Heidi Kuuttinen åker i väg
Skidskytten Heidi Kuuttinen huserar i Finlands B-landslag. Heidi Kuuttinen åker i väg Bild: imago images/Rolf Simeon/ All Over Press skidskytte,heidi kuuttinen

Heidi Kuuttinens fråga: Vilken superkraft skulle du vilja ha?

– I mitt arbete som människorättsrapportör har jag sett otroligt mycket lidande. Under mina uppdrag i bland annat Demokratiska republiken Kongo, Sierra Leone och Liberia pratade jag ofta med de utsatta och de berättade om alla hemskheter de upplevt. Allt detta lidande berodde på krig. Om jag skulle få välja vilken superkraft som helst så skulle det vara en sådan som avslutar alla dessa meningslösa krig.

Joel Blomqvist.
Joel Blomqvist vaktar till vardags målet i Mestislaget Hermes. Joel Blomqvist. Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto Joel Blomqvist

Joel Blomqvists fråga: Vad har varit det bästa med att vara politiker?

– Det bästa med att vara politiker är tiden som kommer efteråt. Vi träffas med tidigare riksdagsmän två gånger per år. När vi träffas så känner man inte av några partier och allt gammalt groll ligger bakom oss. Vi har så otroligt roligt tillsammans när vi träffas.

Kjell Simosas
Kjell Simosas är solist i bandet Bob Malmström. Kjell Simosas Bild: Björn Fagerholm Kjell,Yle X3M,kjell simosas

Kjell Simosas fråga: Vad tänkte du när du hörde Popedas låt Kersantti Karoliina och textraden "Syytän sua Elisabeth Rehn" (Jag skyller på dig Elisabeth Rehn)? Berätta även om gången du hamnade upp på scenen med bandet!

– Jag var försvarsminister när låten kom ut och då besökte jag ibland våra fredsbevarare ute i världen. På kvällarna gick jag ofta till mässen för att prata med fredsbevararna, och då hände det flera gånger att de ställde sig i en ring runt mig. När jag stod i ringen började de sjunga denna låt och speciellt textraden "Syytän sua Elisabeth Rehn". Popeda gav ut låten efter att kvinnors värnplikt började diskuteras efter att jag blev försvarsminister. Jag fick till slut igenom det och 1995 gavs kvinnor möjlighet att göra frivillig värnplikt i Finlands försvarsmakt.

– Min man Ove såg en annons i tidningen att Popeda skulle ha en spelning i hemknutarna och sade att vi skulle gå. Bandet kände ju igen mig och drog under spelningen upp mig på scenen. Då stod bandet runt mig och jag hamnade i Pate Mustajärvis svettiga armhåla medan alla skrålade “Syytän sua Elisabeth Rehn”. Det var en mycket rolig kväll.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Elisabeth om vilket djur hon helst skulle vara, vilket decennium hon tycker har varit det bästa och vad hon tänkte då Kamala Harris blev vicepresident i USA.