Hoppa till huvudinnehåll

Finlands långa medaljtorka är över – Ilkka Herola tog VM-silver efter dunderlopp: "Kan inte beskriva det här – en överraskning för mig"

Åtta åkare gjorde upp om tre medaljer – och Ilkka Herola lade vantarna på VM-silvret. En fjorton år lång medaljtorka i nordisk kombination är över för Finland.

– Gasen i botten.

Finländske förbundskaptenen Petter Kukkonen behövde inte många ord för att sammanfatta Ilkka Herolas taktik inför längdåkningen i öppningsdistansen i VM.

Herola gjorde precis som Kukkonen sa. Till slut stod han som silvermedaljör i Oberstdorf.

– Det är helt otroligt. Jag kan inte beskriva det här, säger Herola i Yles intervju.

– Det här kom som en överraskning för mig också. Det var allt eller inget – och helt plötsligt märkte jag att jag gled in som etta på stadion. Jag hade också grymma skidor i dag.

Startade ursinnigt

Herola startade ursinnigt i jaktstarten. Han tog in över 40 sekunder på 2,5 kilometer, anslöt till en grupp med bland annat ett par tyska guldhopp och drygt halvvägs var totalt åtta åkare tillsammans i tätklungan.

Klungan bestod av idel välbekanta namn: åtta av de nio första i världscupsammandraget gjorde upp om VM-medaljerna.

Ut på sista varvet var klungan samlad. Herola – ett av Finlands allra största medaljhopp i Oberstdorf – hade gått snabbast av alla i spåret, men var ändå åkaren med mest krafter.

I den klart största uppförsbacken på varvet slog Herola till. Fältet sprack och Herola fick med sig norrmännen Jarl Magnus Riiber och Jens Lurås Oftebro.

In på stadion gled Herola in som etta, men Riiber spurtade förbi och tog guldet. Herola gick i mål som tvåa och jublade över sitt pinfärska VM-silver.

– Ilkka var en superstark på sista varvet och jag försökte bara haka på. Han visste att han var tvungen att försöka avgöra tidigt. Jag visste att jag är med hela vägen om jag är med i rygg efter sista motlutet, säger Riiber till Yle.

Debut i VM 2013

Herola gjorde sin VM-debut i Val di Fiemme 2013, men fram till dagens insats var en femteplats hans bästa mästerskapsinsats någonsin.

Han får vänta på sin första seger i de här sammanhangen, men ett silver smakade gott. Han satte stopp för en fjorton år lång medaljtorka för Finland i nordisk kombination – Hannu Manninens VM-guld i Sapporo 2007 var den senaste finländska medaljen i grenen.

– Jag har varit med i de här sammanhangen ett tag. Det här var väl på tiden, säger Herola.

Det som gjorde skidmomentet lite mer speciellt var att Herola körde med ett helt oanvänt skidpar.

– Jag testade paret i dag. Vi vågade ta en risk, säger Herola.

Skid-VM, nordisk kombination:

HS106 + 10 km:
1. Jarl Magnus Riiber, Norge 23.01,2
2. Ilkka Herola, Finland + 0,4
3. Jens Lurås Oftebro, Norge + 0,9
4. Eric Frenzel, Tyskland + 5,9
5. Akito Watabe, Japan + 9,0
6. Fabian Riessle, Tyskland + 16,8

26. Perttu Reponen, Finland + 2.32,6
34. Otto Niittykoski, Finland + 3.44,8
36. Wille Karhumaa, Finland + 4.24,3

Läs också