Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Bet på naglarna och vimsade omkring i cirklar – VM-tvåan Ilkka Herola har fått oss att tänka på nordisk kombination igen

Ilkka Herola firar VM-silver.
Ilkka Herola fick kliva upp på pallen i VM. Ilkka Herola firar VM-silver. Bild: Lehtikuva Ilkka Herola

Samppa Lajunen och Hannu Manninen väckte mitt intresse för nordisk kombination. Ilkka Herola har helt plötsligt skakat liv i det på nytt. Tack gode gud för det.

Vad gjorde du klockan 17.01 den här fredagsförkvällen?

Bet på naglarna, vimsade omkring i cirklar och letade efter mellantider?

Jag känner igen mig.

Man fick ju nästan Samppa Lajunen-vibbar när man studsade runt i soffan. En tävling i nordisk kombination har inte kokat över av så här mycket intresse sedan Lajunens OS-uppvisningar i Soldier Hollow eller för den delen Hannu Manninens absoluta glansdagar.

Manninens segergest på upploppet när han alltid vann i världscupen blev det "Kenneths revolvrar" eller "Brolin-piruetten" var för Sverige under VM -94. Programmet var tummat och man hade full koll på att det var tävling i Schonach som väntade.

Det är många år sedan vi har tänkt på nordisk kombination på det här sättet. Men nu.

Ilkka Herola i Oberstdorf? En gyllene kombination.

Varit ledargestalten i åratal

Hannu Manninen dök givetvis upp i ett videosamtal i Yles eftersnack. Han skulle sprätta en trelitersflaska i kväll.

Det är verkligen en afton och en framgång att fira. Finland är satt på medaljkartan i skid-VM – en mening som de allra hesaste olyckskorparna inte trodde skulle skrivas under det här mästerskapet.

Om vi lärde oss något i dag, efter en silversprejad skidtävling, är det att vi vill se mer av samma vara. Under tiden som vi väntar ”på mer” kan vi läsa på om den 25-årige silverhjälten från Kuopio.

Ekonomistudier och bostadsinvesteringar fastnar man för, träningspassen med Iivo Niskanen stannar man upp vid – men det är ju en massa annat som definierar honom just i dag.

När Herola lägger sig i kväll gör han det som landslagets ledargestalt. Den titeln har han somnat med i åratal.

När sporten förde en allt mer tynande tillvaro i Finland var det JVM-medaljören som fick bära förhoppningarna. Han sviktade, tvivlade och funderade när utvecklingskurvan slutade peka rakt uppåt.

– Jag kastade bort flera år av min karriär, medgav Herola när Sportliv besökte honom i höstas.

Huvudet som gjort för elitidrott

Tack gode gud för att han inte satte punkten för den också.

Samppa Lajunen och Hannu Manninen väckte mitt intresse för nordisk kombination. Ilkka Herola har helt plötsligt skakat liv i det på nytt.

Hans fysiska egenskaper är inte idealiska för den här tvågrenssporter. Varken den explosiva backhoppningen eller den intensiva spurtstriden passar hans uthålliga muskler.

Hans huvud är däremot som gjort för elitidrott. Ner i ångestkällaren – men upp på andra sidan som ett regelbundet hot om pallplatserna ett par år senare och nu en VM-tvåa.

Det här var dagen då Ilkka Herola klev över tröskeln till den bredare idrottspubliken i Finland. Det här var också dagen då han var redo för det.

Nästan nio år efter världscupdebuten kom han till ett mästerskap med resultat som skapade förhoppningar. Nu kånkade han dem hela vägen över mållinjen som VM-medaljör.

Läs också