Hoppa till huvudinnehåll

Många coronafall är nu av den brittiska virusvarianten i Egentliga Finland – nu stoppas hobbyverksamhet för äldre barn i landskapet

En sjukskötare tar ett coronatest.
Ungefär 1 500 coronatest tas dagligen i Egentliga Finland. En sjukskötare tar ett coronatest. Bild: Mari Kahila / Yle Coronatestning,Björneborg,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Nu ska hobbyverksamheten för barn som är över 12 år gamla läggas på is också i Egentliga Finland. Det rekommenderar coronakoordineringsgruppen i Egentliga Finland.

All motionsverksamhet för vuxna - också utomhus ska stoppas, anser gruppen. Dessutom ska sammankomster begränsas till 6 personer. De här rekommendationerna träder i kraft på lördag, 27 februari.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland meddelade efter coronakoordineringsgruppens möte på fredagen att sammankomster med över 6 personer inte får ordnas i Egentliga Finland och Satakunta från och med lördagen den 27 februari.

Egentliga Finlands coronakoordineringsgrupp gav sina rekommendationer efter ett extrainsatt möte på fredagen.

Enligt gruppen har den brittiska coronavarianten ökat markant i Egentliga Finland. För tillfället är ungefär hälften av de coronafall som granskats varit av den brittiska varianten. Den brittiska coronavarianten har visat sig vara mycket mer smittsam.

- Resultatet visar att en betydande andel av coronafallen är av den brittiska varianten också hos oss, konstaterar Esa Rintala, ansvarig överläkare för smittsamma sjukdomar i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressutskick.

För tillfället anser arbetsgruppen också att det inte finns en orsak att rekommendera distansstudier för årskurs 7 till 9, eller endast distansstudier för det andra stadiet. Det här avgörs på nytt under nästa möte på tisdag.

- Det epidemiologiska läget varierar stort mellan kommunerna och kommunerna har redan gjort egna bedömningar gällande distansstudier, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Risken för att epidemiläget ska förvärras är stor.

- Enligt prognoserna är det möjligt att mängden smittor ökar i snabb takt. Vi har exempel på det här inom huvudstadsregionen. Varje coronavirusinfektion kan potentiellt vara en mutation. Därför är det mycket viktigt att använda munskydd och satsa på god handhygien, understryker Pietilä.

För tillfället ligger incidenstalet på 133 per 100 000 invånare och ungefär 60 coronafall registreras i landskapet dagligen. Ungefär 1 500 coronaprov tas dagligen i Egentliga Finland.

Läs också