Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: USA anföll Iranstödd milis i Syrien – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Multirollflygplanet F/A-18E Super Hornet lyfter från ett hangarfartyg 6 juni 2017.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftade flygräden i östra Syrien. Här en arkivbild på jaktplanet F/A 18 Hornet på ett amerikanskt hangarfartyg. Multirollflygplanet F/A-18E Super Hornet lyfter från ett hangarfartyg 6 juni 2017. Bild: EPA/MC2 Christopher Gaine / US Navy Office of Information Boeing F/A-18E/F Super Hornet,multirollflygplan,militärflygplan

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till denna fredag.

USA anföll Iranstödd milis i östra Syrien

USA har genomfört en flygräd mot anläggningar i östra Syrien, intill gränsen mot Irak, som uppges tillhöra Iranstödd milis.

Flera faciliteter som utnyttjas av militära, Iranstödda trupper förstördes i räden. Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att minst 17 milismän dödades i den amerikanska flygräden i natt.

Flygattacken utfördes som hämnd för ett raketangrepp tidigare den här månaden i Erbil, i norra Irak. Lufträden är Bidenadministrationens första militära åtgärd.

EU-ledare varnar för att kampen mot coronan kan bli utdragen - Marin: Vi måste kanske vaccinera årligen

Kampen mot de nya virusvarianterna och åtgärderna för att ta fram mer vaccin dominerade agendan vid EU-ledarnas videotoppmöte under torsdagen.

Uppkomsten av nya virusvarianter kan leda till att EU-länderna tvingas gå in för kontinuerliga vaccineringar, varnar Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Oron över en tilltagande smittspridning är stor bland EU-ledarna.

Statsminister Sanna Marin (SDP) gör också bedömningen att coronavaccineringar kan bli en del av av vardagen i framtiden.

– I framtiden kan vi behöva vaccin regelbundet, möjligen årligen.

Statsminister Sanna Marin vid Europeiska rådets möte i december 2020. Dagens möte skedde via videoförbindelse.
Statsminister Sanna Marin vid Europeiska rådets möte i december 2020. Torsdagens möte skedde via videoförbindelse. Statsminister Sanna Marin vid Europeiska rådets möte i december 2020. Dagens möte skedde via videoförbindelse. Bild: /All Over Press Sanna Marin

Sommarevenemangens framtid är oklar – arrangörerna är försiktigt optimistiska

Nya restriktioner och dröjande vaccinleveranser gör det svårt att planera evenemang inför sommaren. Ändå är det flera arrangörer som utgår från att det ska vara möjligt att ordna evenemang i sommar.

Ett populärt sommarevenemang är Ruisrock, och Mikko Niemelä, som är promotor för festivalen, säger att evenemanget är så pass stort att arrangörerna måste utgå från att det blir av. Annars går det inte att få hjulen i rullning på en kort tidtabell.

- Det finns onekligen mycket osäkerhet angående sommaren, men vi sätter vårt hopp på att vaccinationerna ska komma till undsättning om man kan få de nya vaccinen till marknaden. Bland artisterna är väntan på att igen få uppträda stor, berättar Niemelä.

En stor publik framför en scen på Ruisrock 2019. artisten som uppträder är Bad Bunny.
Arkivbild. Ruisrock utgår från att det ska gå att ordna festivalen i sommar. En stor publik framför en scen på Ruisrock 2019. artisten som uppträder är Bad Bunny. Bild: Nelli Kenttä, YleX Ruisrock,Bad Bunny,musik,publik

Om du skrotar din gamla bil och inhandlar något miljövänligare får du till och med pengar för det

En justerad lag om skrotningspremie träder i kraft i dag. Det innebär att privatpersoner som ersätter en gammal, skrotningsfärdig bil med en ny bil, elcykel eller speciella biljetter för kollektivtrafik kan få en premie på 1 000–2 000 euro.

Premien är tänkt att sporra människor att övergå till utsläppssnåla fordon, eldrivna cyklar eller kollektivtrafik.

Lagen om skrotningspremie för personbilar åren 2020 och 2021 trädde i kraft den 1 december 2020, men har nu justerats på grund av en rad oklarheter.

Skrotning av bilar i Kuusakoski i Vanda 21.10.2020
Enligt Traficom är det primära syftet med lagen att minska utsläppen från trafiken och förnya fordonsbeståndet i Finland. Skrotning av bilar i Kuusakoski i Vanda 21.10.2020 Bild: Lehtikuva Bilskrot,bilar,Skrotning av bilar,skrotningsanläggningar,Bilskrotningspremien,Skrotbilar

Stängda skidbackar i tyska alperna – ”vi kämpar för att överleva”

Coronakrisen är ett hårt slag för vinterturismen i Alperna. Där vissa skidcenter ännu kan ha begränsat öppet i Schweiz och Österrike är backarna helt stängda i till exempel Italien och Tyskland.

I Alperna kan coronan komma att få följder med tanke på hela turismbranschens framtid, säger professorn och alpforskaren Werner Bätzing.

– Redan innan coronan slog till hade vi i Alperna en skoningslös kamp om turisterna, som under de senaste åren inte har blivit fler.

– Vi har en situation där de stora skidcentren försöker bli större, medan de mindre går under. Under de senaste 25 åren har omkring 150 små skidcenter tvingats stänga och jag befarar att coronan kommer att stärka den här trenden, säger Bätzing.

Stillastående ankarlift vid skidcentret Sudelfeld i Bayern.
Stillastående ankarlift vid skidcentret Sudelfeld i Bayern. Stillastående ankarlift vid skidcentret Sudelfeld i Bayern. Bild: Johnny Sjöblom / Yle Skidlift,skidcentra,Alperna,Bayern,Tyskland

Väder

Det blir molnigt och lokalt regnskurar på de flesta hållen i landet. Under dagens lopp spricker molntäcket upp.

Dagens högsta temperatur är mellan +2 och +7 grader. I norr och öster lite kallare, men även där är plusgrader att vänta.

Läs också