Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Tar sig den blåvita kvartetten vidare i backkvalet?

Damerna tävlar i lagtävlingen – herrarna går in i backkval. VM-backhoppning förgyller fredagskvällen.

Kl. 21.30 Backhoppning, herrarnas kval i normalbacke

Finland: Antti Aalto, Niko Kytösaho, Jarkko Määttä, Eetu Nousiainen

Kommentator: Mikael Oivo

Antti Aalto har aldrig fått till det i VM. Finlands främsta backhoppare de senaste åren saknar en topp-30-placering i VM-sammanhang. Trots de dåliga VM-erfarenheterna ska Aalto med en normalprestaton klara av att avancera från kvaltävlingen.

Niko Kytösaho har också presterat på en så pass hög nivå i vinter att han inte borde få problem med att sluta i topp 50 i kvalet.

Jarkko Määttä försvarar en 19:e plats i normalbacke från VM i Seefeld. Määttä har ändå inte knipit några världscuppoäng i vinter. Det har inte heller Eetu Nousiainen.

Samtliga finländare torde ändå ha det lättare att klara kvalet i VM i och med att toppnationerna inte får ha lika många hoppare i VM-tävlingarna som i världscupen.

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Läs också