Hoppa till huvudinnehåll

Sommarevenemangens framtid är oklar – arrangörerna ändå försiktigt optimistiska

Gamla Stortorget i Åbo med gröna träd i förgrunden.
Kommer stortorget att stå tomt i sommar? Gamla Stortorget i Åbo med gröna träd i förgrunden. Bild: Yle/Arash Matin Gamla Stortorget,Åbo,sommar

Nya restriktioner och dröjande vaccinleveranser gör det svårt att planera evenemang inför sommaren. Ändå är det flera arrangörer som utgår från att det ska vara möjligt att ordna evenemang i sommar.

Ett populärt sommarevenemang är Ruisrock, och Mikko Niemelä, som är promotor för festivalen, säger att evenemanget är så pass stort att arrangörerna måste utgå från att det blir av. Annars går det inte att få hjulen i rullning på en kort tidtabell.

- Det finns onekligen mycket osäkerhet angående sommaren, men vi sätter vårt hopp på att vaccinationerna ska komma till undsättning om man kan få de nya vaccinen till marknaden. Bland artisterna är väntan på att igen få uppträda stor, berättar Niemelä.

Tall Ships race är också ett evenemang som hör Åbosommaren till. De har för sin del framställt en rad olika planer beroende på hurudant pandemiläge som råder då tävlingen anländer till Åbo.

I värsta fall kan också hela tävlingen blåsas av om det blir så att sjötrafiken på Östersjön begränsas till den grad att tävlingen blir omöjlig.

En stor publik framför en scen på Ruisrock 2019. artisten som uppträder är Bad Bunny.
Arkivbild. Ruisrock satsar på att det ska gå att ordna festivalen i sommar. En stor publik framför en scen på Ruisrock 2019. artisten som uppträder är Bad Bunny. Bild: Nelli Kenttä, YleX Ruisrock,Bad Bunny,musik,publik

Stöd för kulturbranschen

Kulturbranschen har liksom många andra branscher lidit mycket av pandemitiden och flera aktörer har efterlyst att kulturen skulle stödas mer.

Suvi Kotilainen, som är producent för den medeltida marknaden i Åbo, säger att hon var glad över den något överraskande nyheten att Åbo stad erbjuder lättnader i hyresavgifter för evenemang som inte blir av. Hyran av lokaler är en av marknadens största utgifter.

- Liksom säkert alla andra kulturföreningar har vi nät ut åt alla håll. Hurudant stöd som behövs beror såklart mycket på den sorts verksamhet man bedriver. Förra året var ju marknaden fullständigt i den virtuella världen och inte på Stortorget. För tillfället ser den kommande sommaren väldigt oklar ut, säger Kotilainen.

Publikträngsel under medeltida marknaden i Åbo.
Arkivbild. Medeltida marknaden i Åbo kommer att ordnas på ett sätt eller annat. I fjol var den virtuell. Publikträngsel under medeltida marknaden i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström marknader (evenemang),Åbo,medeltida marknaden i åbo

Kadi Vija, som är konstnärlig ledare för Korpo Sea Jazz, säger att man naturligtvis önskar ekonomiskt stöd, men hellre skulle hon se att konstnärer skulle få en chans att utöva sitt yrke ens på något plan.

- I mitt hemland Estland får man nog ordna evenemang, men då måste man begränsa publikantalet till hälften av maximalkapaciteten, berättar Vija.

Arrangörerna håller hoppet uppe

Trots den osäkra framtiden hyser ändå arrangörerna förhoppningar inför sommaren.

- Mitt hopp är att folk inte blivit för publikskygga under den här tiden av isolering. Jag önskar att alla tar sig ut till kulturevenemang så snart det tillåts, säger Kadi Vija.

- Fastän det skulle gå så att vi inte kan ordna den stora marknaden så kommer vi nog att ordna något i någon form, avslutar Suvi Kotilainen från medeltida marknaden i Åbo.

Läs också