Hoppa till huvudinnehåll

Stort nervdaller när Österrike blev världsmästare – två lag slets mellan hopp och förtvivlan i väntan på sista resultatet

Österrikes damlag firar.
Den österrikiska kvartetten var bäst för dagen. Österrikes damlag firar. Bild: AFP / Lehtikuva backhoppning

Det blev inte ett till slovenskt guld i backhoppning. Österrike stod för en liten skräll och vann lagtävlingen efter en dramatisk finalomgång.

Ema Klinec bjöd på en skräll i torsdagens VM-backhoppning när hon snuvade de största favoriterna på guldet. Ett dygn senare tvingades slovenskan stå på andra sidan och bli besviken.

Hennes tre lagkamrater hade bäddat för ett till slovenskt guld i den lilla backen. Lagtävlingens allra sista hopp avgjorde – till Sloveniens nackdel.

Klinec fick inte upp mer än 95,5 meter och det räckte inte till för att passera Österrike. Hela det österrikiska laget stod i målområdet och slets mellan hopp och förtvivlan tills Klinecs poäng hade räknats ihop.

Med blott 1,4 poängs marginal blev det Österrike som vann VM-guld.

– Det här är en liten skräll. Slovenien och Norge var betydligt större favoriter, säger Yle Sportens kommentator Mikael Oivo.

Guldkvartetten bestod av Daniela Iraschko-Stoltz, Sophie Sorschag, Chiara Hölzl och Marita Kramer. Kramer stod för hela tävlingens bästa insats när hon fick upp 104 meter och 139,6 poäng i sitt andra hopp.

För Finland var det färdighoppat efter en omgång. Laget blev nionde och slog USA, Kanada och Rumänien.

Määttä diskad

Sent på fredagskvällen gjorde herrbackhopparna också sin första tävlingsinsats i Oberstdorf. I kvalet i lilla backen tog sig tre av fyra finländare till lördagens tävling.

Antti Aalto, Niko Kytösaho och Eetu Nousiainen tog sig vidare utan större bekymmer. Jarkko Määttä blev diskad och hans hopp godkändes inte.

Alla de stora favoriterna kvalade in utan problem. Norrmannen Halvor Egner Granerud var bäst av alla.

Klockan 17.30 startar lördagens individuella tävling – polacken Dawid Kubacki försvarar guldet från Seefeld.

Skid-VM, backhoppning:

HS106, lagtävling, damer:
1. Österrike 959,3 poäng
2. Slovenien 957,9 poäng
3. Norge 942,1 poäng

9. Finland (Susanna Forsström, Jenny Rautionaho, Julia Tervahartiala, Julia Kykkänen) 282,0

Läs också