Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren lyrisk efter Herolas bragdsilver: ”Han gjorde något omöjligt – trodde han inte skulle kunna sluta bättre än femma”

Det som krävdes var en fullträff i skidspåret. Och det var precis det som Ilkka Herola bjöd på i Oberstdorf på fredagen. Det här behövdes verkligen, säger landslagstränaren Petter Kukkonen till Yle.

En minut och en sekund upp till täten inför skidmomentet. Det skulle inte vara möjligt att ta en medalj.

Men ändå korsade Ilkka Herola mållinjen som tvåa i Oberstdorf då de första medaljerna i nordisk kombination delades ut i skid-VM.

– Det går inte att sätta ord på känslan då han åkte in i mål, säger landslagstränaren Petter Kukkonen efteråt till Yle.

– Det var stora känslor som kom ut. Det har gått 14 år sedan senast … vi har fått vänta länge på det här. Den första VM-medaljen under mina år som tränare också. Det här är det som idrott handlar om. Stora ögonblick. Det här behövdes verkligen, fortsätter han.

Kukkonen var nämligen ytterst skeptisk efter backmomentet. Avståndet upp till ettan, japanen Ryota Yamamoto, var inte nödvändigtvis det väsentliga. Men förhandsfavoriten Jarl Magnus Riiber var också 40 sekunder före.

De starka tyska åkarna Eric Frentzel och Fabian Riessle fick också starta 20 sekunder före Herola.

– Jag är verkligen överraskad. Jag åkte runt banan här före tävlingen och hade aldrig trott att en upphämtning som Herola stod för nu skulle ha varit möjlig. Banan var för våt och svår att köra på, säger Kukkonen.

– Jag hade väntat mig att han skulle ha slutat femma som bäst. Och det skulle ha krävts en fullständig fullträff. Jag förstår inte hur han grävde fram en medalj. Han gjorde något omöjligt, fortsätter han.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen. Petter Kukkonen Bild: Heidi Koivunen nordisk kombination,Petter Kukkonen,Kukkonen

Att det dessutom var Herola som fick öppna medaljkontot för Finland i skid-VM var helt rätt, åtminstone om man frågar tränaren.

– Jag minns hur han kom till backhoppningskarnevalen i Vuokatti som en tioårig liten pojke för 16 år sedan. Sen har jag fått följa med honom växa upp, gå igenom enorma besvikelser, ta studenten ... allt som hör livet till, säger Kukkonen.

– Och så minns man allt som har hänt den här vintern. Allt drama. Ilkka är den som har hållit fanan högt. Han är den som har svetsat samman laget. Om det är någon som förtjänar en VM-medalj så är det Herola.

Läs också