Hoppa till huvudinnehåll

USA anföll Iranstödd milis i östra Syrien – vedergällning för raketattack i norra Irak

Multirollflygplanet F/A-18E Super Hornet lyfter från ett hangarfartyg 6 juni 2017.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftade flygräden i östra Syrien. Här en arkivbild på jaktplanet F/A 18 Hornet på ett amerikanskt hangarfartyg. Multirollflygplanet F/A-18E Super Hornet lyfter från ett hangarfartyg 6 juni 2017. Bild: EPA/MC2 Christopher Gaine / US Navy Office of Information Boeing F/A-18E/F Super Hornet,multirollflygplan,militärflygplan

USA har genomfört en flygräd mot anläggningar i östra Syrien, intill gränsen mot Irak. Enligt USA riktades attacken mot Iranstödd milis. Anfallet är det första sedan Biden tillträdde. Många shiamiliser ska ha dödats i anfallet.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att minst 17 milismän dödades i den amerikanska flygräden i natt. Enligt SOHR träffades åtminstone tre lastbilar som var lastade med ammunition.

SOHR rapporterar att alla dödsoffer tillhörde Folkets Mobiliseringsstyrka, eller Popular Mobilization Forces (PMF eller på arabiska Hashed al-Shaabi). Det är en paraplyorganisation för flera shiamuslimska milisgrupper.

En del av de här milisgrupperna stred mot amerikanerna under Irakkriget, men många av dem stred senare mot terrororganisationen IS i Irak och delvis med stöd av USA.

"På direktiv av president Biden genomförde USA tidigare i kväll flygattacker mot infrastruktur som används av Iranstödda militanta grupper i östra Syrien. De här anfallen var ett svar på tidigare attacker mot amerikansk personal och koalitionspersonal i Irak och på det fortsatta hotet mot den här personalen" hette det i ett uttalande från USA:s försvarsministerium av talesmannen John Kirby.

Enligt Kirby riktades den amerikanska flygräden mot anläggningar i östra Syrien, alldeles intill gränsen mot Irak, vilka tillhör Kataib Hezbollah och Kataib Sayyid al-Shuhada. De här irakiska shiagrupperingarna ingår båda i paraplyorganisationen PMF.

Bidens första anfall

Flygräden bekräftades också av USA:s försvarsminister Lloyd Austin för amerikanska journalister. Austin sade sig vara övertygad om att flygattackerna träffat det tilltänkta målet, det vill säga "samma shiamilis som tidigare genomfört raketattacker".

För ungefär en vecka sedan utsattes USA-ledda koalitionsstyrkor i Irak för tre raketattacker. Den kraftigaste av dem riktades mot den USA-ledda militärbasen i anslutning till flygplatsen i kurdiska Erbil, i norra Irak. I raketattacken sårades flera amerikaner och två utländska civilanställda dödades.

USA har flera gånger genomfört flygattacker mot irakiska shiamiliser, men nattens flygräd var den första sedan Biden tillträdde.

Enligt exempelvis nyhetsbyrån Reuters bedömning var den här flygattacken begränsad och planerad så att den inte ska öka spänningen i regionen ytterligare.

Enligt Pentagons talesperson John Kirby vill USA lugna ner helhetssitutationen i östra Syrien och Irak.

USA och Joe Biden har uttryckt en vilja att återuppta landets kärnvapenavtal med Iran som ingicks år 2015, ett avtal som ex-presidenten Donald Trump upphävde.

Samtidigt tros Iran inte ha förlåtit exempelvis den amerikanska attacken som dödade den berömde iranske militärkommendören Qasem Soleimani i januari i fjol.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Läs också