Hoppa till huvudinnehåll

Här får Ilkka Herola sin silvermedalj – gratulerades av president Niinistö efter drömloppet: "Nu är en tyngd borta från mina axlar"

Här är bilderna som finländsk nordisk kombination saknat i 14 år. Ilkka Herola fick ta emot sin efterlängtade VM-silvermedalj på lördagskvällen.

Herola öppnade Finlands medaljkonto i skid-VM i Oberstdorf på fredagen efter att ha skidat upp sig till tvåa. Medaljen var Finlands första i grenen sedan Hannu Manninens guld i Sapporo år 2007.

På lördagskvällen var det dags för medaljceremoni. Herola bjöd på glädjeskutt efter att han äntligen fått ta emot silvret.

De andra medaljerna gick till Norge. Jarl Magnus Riiber fick höra den norska nationalsången spelas tack vare hans guld, medan hans landsman Jens Lurås Oftebro fick brons.

– Det är inte så bekant för mig att stå på pallen. Jag vet inte om norrmännen då är så vana med det så att det inte känns någonstans för dem, skämtade Herola för Yle.

Finländaren debuterade på VM-nivå redan som 16-åring år 2013. Därifrån har det varit en lång väg till silversuccén i Oberstdorf.

– Klart att det är många arbetstimmar och allt möjligt annat som fört mig hit, men min resa har varit fin annars också. Jag kan vara nöjd med silvret, det är en krona på verket.

Ilkka Herola, Jarl Magnus Riiber och Jens Lurås Oftebro på pallen.
Ilkka Herola, Jarl Magnus Riiber och Jens Lurås Oftebro. Ilkka Herola, Jarl Magnus Riiber och Jens Lurås Oftebro på pallen. Bild: Lehtikuva Ilkka Herola,Jarl Magnus Riiber,VM i nordisk skidsport 2021,Jens Lurås Oftebro

”Jag vet att jag är i god form”

Efter fredagens dunderlopp har Herola fått gratulationer från alla håll och kanter.

– Gratulationerna från familjemedlemmarna, vännerna och alla tränare som varit med på resan värmer hjärtat. De har varit med i vått och torrt länge, tackade 25-åringen.

– För första gången i mitt liv fick jag en personlig hälsning av republikens president Sauli Niinistö. Det var hedrande, något som jag är jättestolt över.

Redan i morgon är det dags för lagtävling i nordisk kombination. Herola är taggad.

– Jag vet att jag är i god form. Allt är möjligt, ett bättre läge kunde man inte önska sig. Nu är en tyngd borta från mina axlar och det känns bra att fortsätta.

– Förhoppningsvis får jag besöka fler medaljceremonier.

Läs också