Hoppa till huvudinnehåll

Johnson & Johnsons coronavaccin får klartecken i USA – första vaccineringarna sker inom några dagar

Närbild av en hand som håller i vaccin.
Vaccinet blir det tredje i USA. Närbild av en hand som håller i vaccin. Bild: David Herraez / Alamy / AOP mediciner,vaccin

Läkemedelsföretaget Johnson & Johnsons coronavirusvaccin har fått ett nödgodkännande i USA. Det här är det första godkända vaccinet som bara kräver en dos.

Johnson & Johnsons vaccin är det tredje coronavirusvaccinet som fått försäljningstillstånd i USA. Godkännande till distribuering kommer bara ett dygn efter att en expertpanel vid USA:s läkemedelsmyndighet FDA rekommenderade att vaccinet tas i bruk.

De första sprutorna med vaccin ges till amerikanerna inom några dagar.

Vaccinet är det första som behöver ges bara en gång. Dessutom kan det förvaras i kylskåpstemperaturer vilket underlättar distribueringen.

Godkänns också i EU så småningom

Vaccinet har enligt FDA:s rapport visat sig vara mellan 80-90 procent effektivt i att förhindra allvarliga former av covid-19. I studier i USA har vaccinet konstaterats 85,9 procent effektivt, i Sydafrika 81,7 procent och i Brasilien 87,6 procent.

Johnson & Johnson har tidigare meddelat att deras vaccin har en skyddseffekt på ungefär 66 procent. I dessa test har skyddseffekten mot också lindrigare former av covid-19 inkluderas.

Vaccinet kommer sannolikt även att få klartecken från EU inom några veckor.

EU har hittills godkänt vaccin från tre olika tillverkare; Moderna, AstraZeneca samt Pfizer och Biontech.

Källa: AFP

Artikeln uppdaterades 28.2 klockan 6.30 med information om att vaccinet fått ett nödgodkännande.

Läs också