Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Rovanperä tvåa i Rovaniemi – sjufaldige världsmästaren Ogier smällde in i snövall: "Visst var det synd – det var 100 meter till mål"

Inför söndagens avslutande två specialsträckor i Arctic Rally Finland ligger Toyotalöftet Kalle Rovanperä på en andraplats. Hans stallkamrat Sebastien Ogier fick en dyster avslutning på lördagen, då han drämde in i snökanten i kvällens sista kurva.

Fransmannen Ogier låg på sjätte plats då han i den åttonde specialsträckan – lördagens sista – krockade i en snövall.

Den sjufaldige världsmästaren hamnade i trubbel i den fartfyllda Siikakämä-etappens sista kurva. Ogier körde in i snövallen och hans Toyota var framgrävd först 20 minuter senare. Fransmannen kunde sedan köra i mål.

Se krocken genom att klicka på artikelns huvudbild!

– Det var egentligen den sista ordentliga svängen. Däcken var slut, jag kom lite för mycket från sidan, körde in i snön och sen var vi fast framifrån. Visst var det synd, det var 100 meter till mål, sa Ogier enligt Yle.

– Den här helgen var redan en besvikelse, så det här känns inte så farligt.

Duell mellan Rovanperä och Neuville

Kalle Rovanperä inledde lördagen som trea och steg under den fjärde specialsträckan förbi Hyundais Craig Breen till andra plats. 20-årige Rovanperä hade en liten träff i snövallen under nästa etapp, men behöll sin position för resten av dagen.

Breen passerades sedan också av stallkamraten Thierry Neuville, som inför söndagen bara är 1,8 sekunder bakom Rovanperä.

I täten fortsätter esten Ott Tänak. Också han slirade mot snökanten en gång under dagen, men han har en trygg ledning på 24 sekunder till Rovanperä inför söndagen.

– I långa och snabba kurvor fick man kämpa ganska mycket, och då förlorar man. Vanligtvis är det en styrka hos vår bil, men denna helg har inställningarna inte varit i skick efter testerna. Vi måste reda ut var vi har gått bakåt, men det blev bättre under dagen, kommenterade Rovanperä.

Rovanperä får fokusera på att slå Thierry Neuville i morgon.

– Man kan inte spara på något i morgon, marginalen är så liten.

Den nionde specialsträckan börjar klockan 10 och sänds direkt i TV2 och på Arenan. Den avslutande etappen börjar klockan 13, direkt i TV1 och på Arenan.

Rally-VM, Rovaniemi 8/10:

1. Ott Tänak Hyundai 1.43.32,1
2. Kalle Rovanperä Toyota +24,1
3. Thierry Neuville Hyundai +25,9
4. Craig Breen Hyundai +53,4
5. Elfyn Evans Toyota +1.03,5
6. Oliver Solberg Hyundai +1.26,8
7. Takamoto Katsuta Toyota +1.34,4
8. Teemu Suninen M-Sport Ford +1.49,3
9. Gus Greensmith M-Sport Ford +3.01,8
10. Esapekka Lappi Volkswagen +4.48,8 (WRC2)
11. Andreas Mikkelsen Skoda +5.38,6 (WRC2)
12. Nikolai Grjazin Volkswagen +6.14,6 (WRC2)
13. Janne Tuohino Ford +6.17,4
14. Teemu Asunmaa Skoda +6.37,1 (WRC3)
15. Egon Kaur Volkswagen +6.49,6 (WRC3)

Läs också