Hoppa till huvudinnehåll

Retstickorna GrIFK fick serieledande Dicken på fall igen: ”Vi hade en mur i målet – räddade allt”

Moa Sjölund.
Moa Sjölund. Moa Sjölund. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet Grankulla IFK,Moa Sjölund

Efter två raka förluster fick Grankulla IFK smaka på segerns sötma i FM-serien i handboll igen på lördagen. Och den här gången kom tvåpoängaren dessutom mot tabellettan Dicken. I dag såg det ju bra ut, konstaterar Johanna Hilli för Yle Sporten.

GrIFK har visat sig vara kapabla att utmana de mångåriga topplagen HIFK och Dicken den här säsongen.

Så här långt under ligasäsongen hade ”Grani” lyckats slå de båda Helsingforslagen – och då Dicken gästade GrIFK på lördagen visade värdinnorna genast att de inte tänker ge upp utan fight den här gången heller.

GrIFK ledde med fem bollar i paus och tog till slut segern med 23–19. Och egentligen kom Dicken aldrig riktigt nära att komma ikapp.

– Spelet gick lite upp och ner, men vi klarade av att rycka då de kom nära, summerar femmålsskytten Johanna Hilli för Yle Sporten efter matchen.

Johanna Hilli i Grankulla IFK.
Johanna Hilli. Johanna Hilli i Grankulla IFK. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 handboll,Johanna Hilli

Som bäst låg Dicken tre mål bakom GrIFK under den andra halvleken.

– Vi kan säga som så att vi hade en mur i målet som räddade allt. Det var tur det, konstaterar Hilli.

GrIFK-målvakten Moa Sjölund var verkligen på spelhumör på lördagen. Sjölund parerade hela 28 bollar i matchen – och hyllas av all orsak också av motståndarna.

– Grani och framför allt deras målvakt gör en jättebra match. De krigar på som lag och samtidigt kommer vi inte upp till egen nivå i varken anfall eller försvar, säger Dickens Anna Lindahl.

Mycket att spela för under de sista omgångarna

För GrIFK var segern smaskig inte minst eftersom de två senaste ligamatcherna – mot KyIF och HIFK – slutat i förluster.

– Vi har jobbat hårt för att komma upp till egen nivå igen. Att jobba på det som vi är bra på. Och i dag såg det ju riktigt bra ut, så jag är nöjd, säger Hilli.

Inför lördagens omgång låg Dicken först i FM-serietabellen. Avståndet ner till HIFK var endast en poäng – och då kamraterna slog SIF med 32–19 på hemmaplan senare under eftermiddagen tog de sig förbi lokalrivalerna i tabellen.

Två omgångar återstår ännu av grundserien innan slutspelet kör igång med semifinaler.

I den sista omgången ställs Dicken och HIFK mot varandra och det är med andra ord i den matchen som det sannolikt kommer att avgöras vem som tvingas möta GrIFK i semifinalen.

– Med tanke på semin är det jätteviktigt att nu ha två segrar över Dicken. Det kan vi ta med oss. Senast i finalen, om vi möter dem först där, säger Hilli självsäkert.

Anna Lindahl.
Anna Lindahl. Anna Lindahl. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen. Dicken,handboll,anna lindahl

– Vi kan bara fokusera på det vi gör själva. Sen räcker det så långt det räcker. Vi är i slutspel och vi ska till final. Det är vårt mål och vi kommer att vara där – oberoende vem vi möter i semifinal, säger Lindahl.

Nu har ni ändå åkt på två förluster på raken mot just GrIFK – är du orolig? Det är ju nu som spelet borde fungera med tanke på slutspelet.

– Jag skulle inte säga att jag är orolig. Men vi har jättemycket att jobba på. Vi får fundera ordentligt på vad vi riktigt ska göra på träningarna, säger Lindahl.

Resultat:

GrIFK–Dicken 23–19 (15–10)
GrIFK: Sara Sandelin 6, Johanna Hilli 5, Carolina Rehnberg 4, Corinna Jensen 3, Linnea Harms 2, Mathilda Sandblom 1, Christina Rehnberg 1, Alexandra Karsten 1
Dicken: Matilda Peitsaro 4, Anna Westerlund 3, Jessika Gammals 3, Emilia Valkamo 2, Anna Lindahl 2, Malena Heikkinen 2, Linn Wentzel 1, Tove Salokivi 1, Hanna Nyman 1

HIFK–SIF 32–19 (17–7)
HIFK: Ella Holopainen 8, Kathlen Ax 6, Kira Härkönen 3, Nadja Sterchi 3, Petra Gostowski 3, Anniina Nyholm 3, Annamari Jääskeläinen 1, Roosa Niemi 1, Tina Mäkinen 1, Alexandra Olsson 1, Ida Väyrynen 1, Ellen Härkönen 1
SIF: Madeleine Lindholm 8, Nea Puijola 3, Moa Wasström 2, Erica Gustafsson 2, Matilda Sjöstedt 1, Matilda Luuppala 1, Natalie Jürgens 1, Saara Lehtola 1

Läs också