Hoppa till huvudinnehåll

Åbos museer lockar många besökare: "Det skulle vara väldigt tråkigt att tvingas stänga dörrarna"

Man med grönrutig halsduk, glasögon, munskydd, ljust kort hår och och beige rock står utanför gammal trädörr.
Jonne Hurme, som jobbar på flera av Åbo stads museer, hoppas på att han får fortsätta att välkomna besökare också under de kommande veckorna. Man med grönrutig halsduk, glasögon, munskydd, ljust kort hår och och beige rock står utanför gammal trädörr. Bild: Carl Fahllund / Yle Biologiska museet i åbo,Jonne Hurme

Vid Biologiska museet är museiarbetaren Jonne Hurme i full färd med att förbereda inför dagens första gruppbesök. Vid ingången och på andra ställen i museet finns skyltar med instruktioner om att besökarna bör hålla ett par meters avstånd till varandra.

- Det har inte varit något problem. Vi finländare håller ju avstånd till varandra automatiskt, skrattar Hurme.

När vi går förbi några av museets montrar, med sina verklighetstrogna naturlandskap, passar Hurme på att berätta om utställningen.

- De här två uppstoppade renarna har varit med sedan 1908, så i princip sedan starten.

Lappländskt landskap med två renar, några fåglar och en räv i en museimonter.
Den lappländska montern var ett stort dragplåster under museets tidiga dagar. Lappländskt landskap med två renar, några fåglar och en räv i en museimonter. Bild: Carl Fahllund / Yle Biologiska museet i åbo

Det anrika museet har varit ett välbesökt turistmål sedan det slog upp sina dörrar år 1907. Museet har 13 avdelningar som förevisar finländsk natur och djurliv från skärgården i söder till de lappländska fjällen i norr.

- I en och annan av montrarna finns djur som ser väldigt levande ut, vilket ibland kan skrämma en del yngre besökare. Men ingen behöver vara rädd, björnen där borta står nog stadigt bakom glasrutan!

Björnmonter i Biologiska muséet i Åbo.
Vem är rädd för björnen? Björnmonter i Biologiska muséet i Åbo. Bild: Carl Fahllund / Yle Biologiska museet i åbo

Gruppbesök har varit populära

Sedan mitten av januari har besökare igen kunnat njuta av utställningar på några av Åbos populäraste museum, i grupper på max 10 personer och med förhandsbokning.

Den nya, mer intima, museiupplevelsen för mindre grupper har gått hem hos Åboborna, och stadens museer har varit fullbokade under sportlovet.

Regeringens besked i torsdags, där de bland annat meddelade om skärpta coronarestriktioner och begränsningar i stora delar av landet, har gjort att framtidsutsikterna för museerna i Åbo är oklara. I värsta fall kan museerna till och med tvingas stänga sina dörrar på nytt.

- Det skulle såklart vara jättetråkigt både för oss och för våra besökare. Det är mycket som är oklart just nu, men vi kommer att hålla öppet tillsvidare, säger Hurme.

Besökarantalet minskar till 6 personer åt gången

Från och med måndagen den 1 mars kommer maxantalet besökare åt gången att vara 6 personer. Ändringen beror på att regionförvaltningsverket skärpt begränsningarna för sammankomster i Egentliga Finland.

Trots att restriktionerna redan har trätt i kraft kan de som redan har bokat sina rundturer besöka bland annat Åbo slott och Biologiska museet i grupper på 10 ännu under denna helg.

Jonne Hurme berättar också att det kan komma ännu större förändringar redan i början av nästa vecka.

- Åbo stad kan på måndagen komma med nya direktiv för stadens öppna museer. Men tills dess utgår vi från att vi kan fortsätta hålla öppet för grupper på 6 personer också inom den närmaste framtiden.

Skyltar som visar att man ska hålla två meters avstånd inne i ett museum.
Museets besökare rekommenderas hålla säkerhetsavstånd. Skyltar som visar att man ska hålla två meters avstånd inne i ett museum. Bild: Carl Fahllund / Yle Biologiska museet i åbo

Kundernas glädje har smittat av sig

Hurme berättar att den positiva responsen från kunderna har varit stor sedan museerna öppnade.

- All positivitet som besökarna har kommit med har verkligen smittat av sig. Det har varit många roliga möten. Jag tror att folk har uppskattat att få komma till museerna i mindre grupper och uppleva utställningarna på ett nytt sätt, nästan som privata rundturer.

Nu när maxbesökarantalet sänks ytterligare tror Hurme att besöksupplevelsen kommer att bli ännu mer intim och annorlunda.

- Speciellt på ett stort museum som Åbo slott är det en mäktig känsla att gå omkring nästan för sig själv, säger Hurme.

Kommer följa riktlinjerna

Dagens första besökargrupp kommer snart att träda in genom trädörrarna i den gamla jugendbyggnaden, och Hurme gör sig redo att ta emot dem.

- Det finns ett stort behov att besöka museer, det har den senaste tiden visat på. Trist skulle det såklart vara om vi tvingas stänga igen, men vi kommer såklart att följa alla riktlinjer som ges, säger Hurme.

Läs också