Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Kirsi Pihas avhopp visar på klyftor inom Samlingspartiet – kommunalvalet kan bli en katastrof

Kirsi Piha.
Kirsi Piha meddelade i går att hon hoppar av kampen om borgmästarposten i Helsingfors. Kirsi Piha. Kirsi Piha

Samlingspartiet riskerar att förlora borgmästarposten i Helsingfors och positionen som huvudstadens största parti. I förlängningen kan också partiordförande Petteri Orpo tvingas avgå, skriver Svenska Yles politiska reporter Thomas von Boguslawski.

Samlingspartiet är ett parti i kris. Den slutsatsen är ofrånkomlig efter chockbeskedet att partiets borgmästarkandidat Kirsi Piha drar tillbaka sin kandidatur i kommunalvalet i Helsingfors.

Beskedet är chockartat av två orsaker. För det första är det bara ett par veckor sedan hon valdes till borgmästarkandidat av Samlingspartiets Helsingforskrets.

För det andra pekar hon tydligt på de ideologiska klyftor som finns inom partiet. Hon skriver på sin webbplats att hon inte anser sig kunna representera hela den "bredd av värderingar" som finns inom partiet.

Själv understryker hon att Samlingspartiets värderingar inte bygger på fördomar eller diskriminering och hon är övertygad om att de flesta partimedlemmar håller med. Människovärdet är inget man politiserar med, slår hon fast.

Det här kan tolkas som en markering mot den mer mörkblå falangen inom Samlingspartiet, som i Helsingfors representeras av bland andra Atte Kaleva och riksdagsledamoten Wille Rydman.

En annorlunda politisk verklighet

Rydman har öppet krävt en kursändring inom Samlingspartiet och att partiledningen borde bädda för ett kommande regeringssamarbete med Sannfinländarna.

Rydman ställde sig också till förfogande som borgmästarkandidat. I den avgörande omröstningen vann Kirsi Piha med 67 röster, medan Rydman kammade hem 34.

Det visade sig vara en stormvarning. Insatta partikällor och journalister beskriver hur Kirsi Piha under de senaste veckorna har fått stå ut med mängder av osakliga kommentarer på sociala medier, samtidigt som stödet från partiledningen verkar ha uteblivit.

Kirsi Piha var säkert medveten om att hon stod inför en tuff utmaning då hon blev ombedd att återvända till politiken efter flera år och kandidera för en post som tål att jämföras med ett ministeruppdrag. Men hon hade tydligen inte räknat med att den egna partikretsen öppet skulle motarbeta henne.

Partiordförande Petteri Orpo försäkrar å sin sida att Kirsi Piha har haft hela partiledningens fulla stöd.

Det kan förstås också finnas andra orsaker som vi inte ännu känner till, men mycket tyder på att Kirsi Piha återvände till en helt annorlunda politisk verklighet som hon inte sett inifrån personligen, och som fick henne att snabbt dra sina slutsatser.

Kämpaglöden som falnade

Oberoende vem som till slut blir Samlingspartiets borgmästarkandidat har partiets image, trovärdighet och handlingskraft fått sig en allvarlig törn. Partimätningar ger vid handen att de Gröna och Samlingspartiet är ungefär jämnstarka i Helsingfors och Socialdemokraterna verkar också ha goda chanser.

Samlingspartiet riskerar att förlora borgmästarposten i Helsingfors och positionen som huvudstadens största parti. I förlängningen kan också partiordförande Petteri Orpo tvingas avgå. En verkligt svår prestigeförlust, efter att partiet hamnade i opposition efter riksdagsvalet.

Under Samlingspartiets kongress i Björneborg i september i fjol fick jag själv intrycket att partiet äntligen hade hittat oppositionsväxeln. Ett lagom blågrönt, liberalt politiskt åtgärdsprogram klubbades igenom och partiordförande Petteri Orpo återvaldes utan motkandidater. Tillsammans med den övriga partiledningen förkunnade han att nu ska vi minsann fälla regeringen, vänta bara.

Den kämpaglöden falnade överraskande snabbt. Kallduschen kom i början av november, då Jan Vapaavuori meddelade att han inte längre var intresserad av borgmästaruppdraget i Helsingfors. Samlingspartiets gallupsiffror har inte vänt uppåt, men Sannfinländarna har dragit ifrån.

Lepomäki räddaren i nöden?

Det är säkert många som nu hoppas på partiets viceordförande, riksdagsledamot Elina Lepomäki. Lepomäki hann tidigare i vintras tacka nej till en kandidatur i kommunalvalet i Esbo, men har sedan dess flyttat tillbaka till Helsingfors.

Dagen efter Kirsi Pihas avhopp meddelade Lepomäki överraskande att hon ställer upp i valet i alla fall - dock inte som borgmästarkandidat. Än så länge.

Det finns förstås också andra tänkbara namn, som Sari Sarkomaa, Juhana Vartiainen och Pia Pakarinen. Om inte någon lyckas övertala Jan Vapaavuori att ställa upp igen, trots allt.

Läs också