Hoppa till huvudinnehåll

Ebba von Sydow: "Du kan komma hem från en vidrig dag på jobbet och allt du behöver är lite flärd och förströelse – då kan jag bidra på något sätt"

Ebba von Sydow.
Ebba Kleberg von Sydow har precis fyllt 40 och gett ut ännu en bok. Ebba von Sydow. Bild: Daniel Ivarsson Ebba von Sydow

"Ibland känner jag bara att det jag gör är så hopplöst ytligt", säger Ebba von Sydow om klänningarna, kungligheterna, träningen och frukostbilderna. Men just den rapporteringen har betytt att coronaåret har gett henne mer jobb än någonsin. Nu väntar hon på att få ordna 40-årsfest.

Precis som många andra har Ebba Kleberg von Sydow fått tänka mycket på hur hennes yrkesroll ska se ut under coronakrisen.

– Ibland känner jag bara att det jag gör är så hopplöst ytligt. Jag rapporterar om härliga kungliga klänningar, frukostinspiration och hur man kan lära sig stå på händerna på två månader. Vad betyder det när folk dör och sjukvården går på knäna och vi lever i en kris?

Men hon var snabb att ställa om och bestämma sig för att hennes följare kommer att behöva en motpunkt till pandemin:

– Du kan komma hem från en vidrig dag på jobbet och allt du behöver är lite inspiration, flärd och förströelse, det är precis den bästa medicinen just då. Då kan jag jobba med det, då kan jag bidra på något sätt.

Ebba von Sydow.
Ebba von Sydow. Bild: Daniel Ivarsson Ebba von Sydow

Och av den orsaken har året inneburit mer jobb än någonsin. von Sydow säger att hon aldrig jobbat så hårt som det senaste året.

– De som följer mig har mer tid än nånsin att ägna åt inspiration, mode, sociala medier, boktips och träningstips. Det finns ett aldrig sinande behov av den typen av material som jag jobbar med.

Från chefredaktör till tv till två egna företag

Att ha mycket att göra är förstås inget nytt i von Sydows liv. Hon var 24 när hon blev chefredaktör för Veckorevyn. Karriären har innehållit år på Expressen, P3, SVT, intensivbevakning av kungligheter, en framgångsrik blogg, en räckvidd på hundratusentals på sociala medier, ett flertal böcker och sedan några år tillbaka även två företag.

– Den viktigaste egenskapen för mig är min nyfikenhet, den ger mig ett driv framåt hela tiden. Sen är baksidan att jag aldrig är riktigt nöjd med nånting. Så fort jag är färdig med nåt projekt är jag på väg in i nästa.

Pandemin har inneburit kris för modebranschen – med goda följder

Coronakrisen har gett orsak till eftertanke på många sätt. von Sydow pratar som många andra i dag om en ödmjukhet och en uppskattning för det lilla i vardagen.

Men också på det professionella planet har krisen lett till ett nytt fokus: Genom sitt företag Säker stil ser hon hur kraftigt modebranschen påverkats av att folk suttit hemma mer, minskat på minglet och festerna, och också minskat på shoppingen.

– Vi ser så tydligt hur en utveckling som annars hade tagit tio år nu har skett på ett år, vad gäller hållbarhet. Även om det är en bransch i kris är det ju verkligen någonting positivt. Vi har alla omvärderat hur vi ser på våra kläder, vår garderob, vad vi behöver och vad vi villhöver, och det är betydligt färre plagg än vad vi trodde.

Det här är också temat på den senaste boken, Utmana din garderob, skriven med Säker stil-partnern Emilia de Poret.

Vi har alla omvärderat hur vi ser på våra kläder, vad vi behöver och vad vi villhöver, och det är betydligt färre plagg än vad vi trodde

Det som också fått stor skjuts framåt under coronatiden är hemmaträningen. Där har von Sydow verkligen hängt på och blivit frälst själv, och delar mycket av den nya träningsvardagen med följarna. Men också där gäller det att behandla ämnet ansvarsfullt.

– Jag tänker så mycket på det för det är en så fin balans mellan att peppa och stressa. Jag är väldigt noga med det, jag har ju så många kvinnor, mammor, tjejer som följer mig att det kommer ett ansvar med det. Jag skriver inte om kilon och mått, och jag är noga med att jobba med rimliga målsättningar

Händer kring en kaffekopp.
Händer kring en kaffekopp. Bild: Daniel Ivarsson Ebba von Sydow

Hon pratar mycket om vikten av att visa upp också det icke-perfekta – att också visa de där gångerna träningen inte blir av, vara ärlig om gräl och gnat och ostädat hem.

Alltid har det inte varit lätt. Kommentarsfältet och elaka meddelanden kan fortfarande göra henne väldigt nedslagen, trots att hon tycker det hör till jobbet. Och tidvis har det varit väldigt tungt med allt jobb, till exempel när barnen var små:

– Där hade jag kanske velat ge mig själv ett annat råd, att ta det lugnare när barnen är riktigt små.

Hur gör du för att orka och varva ner?

– Bra fråga, jag tänker inte så mycket på hur jag gör, jag bara gör. Jag skriver många to do-listor, jag har en bredvid sängen för att kunna sova okej. Det absolut viktigaste är ändå att jag jobbar med något som är så lustfyllt för mig. De gånger jag varit i en sådan fas att det varit för mycket har jag insett att det varit projekt som varit för tunga och inte känts lustfyllda och då klappar jag också ihop förstås.

Hon tror det är viktigt att lita på sin känsla och göra det man är bäst på, och att vara snäll mot sig själv.

– Det blir lätt ännu ett krav, man ska inte bara vara tränad utan också ha perfekt balans i livet.

Hur glad blir man inte när någon kommer på middag i en röd klänning?

Nu har hon precis fyllt 40 men festen får vänta. Som så många andra tillställningar är den uppskjuten till efter corona, kanske vågar hon hoppas på september?

– Många har ju 40-årskris men för min del är det inte det minsta kris. Jag tänker också med läget i världen att jag är så lyckligt lottad att få jobba med det jag älskar varje dag.

Ebba von Sydow.
Ebba von Sydow. Bild: Daniel Ivarsson Ebba von Sydow

Och alla de uppskjutna festerna då, blir det som en del säger, en överdos av glitter och paljetter och dekadens i höst? Vad ska vi ha på oss på alla de festerna?

– Vi ska framför allt använda alla de där festkläderna som hänger där. Våga plocka in festkläderna i vardagen, aktivera plaggen du har i din garderob. Det hoppas jag folk kommer att göra, det är vår plikt efter corona, att klä upp oss lite grann. Hur glad blir man inte när någon kommer i en röd klänning till en middag? Vi ska aldrig ifrågasätta någon som är overdressed, från och med nu.

Läs också