Hoppa till huvudinnehåll

Finländska förbundskaptenen tog till sällsynta vrål då Finland gick mot nytt silver – Yle Sportens expert: "Hela laget kommer att höja sig efter framgångarna"

Finlands skrällsilver i lagsprinten fick den annars så lugne förbundskaptenen Teemu Pasanen att visa känslor. Den andra VM-veckan kan också bli känslosam – de dubbla medaljerna under öppningsveckan kan bädda för nya blåvita succéer, tror Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Efter Joni Mäkis fall var det nära att Finland inte ens skulle ta sig till herrfinalen i skid-VM i Oberstdorf. Men den blåvita tiden räckte – och väl i finalen blev det ett skrällsilver efter att både Ristomatti Hakola och Mäki avslutat ursinnigt.

– Det var nog inte långt ifrån att vi bara packade ihop allt efter heatet. Det är små marginaler, vi kunde ha varit utanför finalen. Nu tog vi medalj. Jag tror inte vi riktigt har insett det ännu, kanske sen på hotellet, funderade Hakola efter loppet.

Finlands förbundskapten Teemu Pasanen använde sig av alla lovord han bara hann komma på under Yles intervju.

– En fantastisk grej, båda skidade otroligt och gjorde taktiska fullträffar. På slutet utvecklades tävlingen på ett gynnsamt sätt för oss, det blev hög fart under de två sista varven. Allt fungerade som det skulle, killarna kunde inte ha gjort någonting annorlunda, hyllade Pasanen.

– Spänningen steg mot slutet och det blev känslosvall på backen där jag stod. Jag visar inte känslor så ofta, men nu blev det nog en del vrålande och hoppande.

Landslagstränaren skickade också en hyllning till vallateamet, som leds av Vasabon Martin Norrgård.

– Vallateamet måste ha gjort det bra, man tar inte medaljer här utan en fullträff i vallabussen.

Teemu Pasanen jublar.
Teemu Pasanen beundrade blåvita herrduons prestation. Teemu Pasanen jublar. Bild: Lehtikuva VM i nordisk skidsport 2021,Teemu Pasanen

Medaljerna bäddar för nya medaljer?

I målfållan gratulerades herrarna direkt av damduon Krista Pärmäkoski och Jasmi Joensuu. Finland blev sjua i damernas lagsprint.

– Vi började just fundera om vi fick ett gult kort för det, skrattade Pärmäkoski i intervjun, i finalen fick Joensuu dessutom redan ett gult kort.

Att Finland tar medaljer är ger kraft åt alla finländare på plats, intygade duon.

– Det här är stort för hela laget. Här delas det inte ut några gratismedaljer. Killarna är nog tuffa! fortsatte Pärmäkoski.

Efter två silvermedaljer under den första veckan är Finlands medaljkonto redan nu större än vad det varit i tre av de fyra senaste världsmästerskapen. Medaljerna gör att resten av laget också kan höja sig, tror Yle Sportens expert Matias Strandvall.

– Framgångarna betyder otroligt mycket. Framför allt betyder det mycket för laget på plats, vi såg i en intervju med Eero Hirvonen hur han lyfte fram lagandan.

– Särskilt Ilkka Herolas första medalj har stor betydelse för att åkarna ska tro på sig själv. Det gäller för hela laget; skidåkarna, vallarna, tränarna tror på sina val – hela gruppandan förändras efter en medalj, poängterar Strandvall.

Det bådar gott för resten av mästerskapet.

– Jag tror att framgångarna under den första veckan leder till hela laget höjer sig, vi kan nog få lite bättre resultat än vi hoppats på nästa vecka.

Läs också