Hoppa till huvudinnehåll

Finska kennelklubben avbryter tillfälligt all verksamhet kopplad till träning av skyddshundar

En schäfer springer på ett gräsplan.
Sedan Yles publicering av videor där hundar tränas med våldsamma metoder har flera organisationer gått in för åtgärder. Bildsättningsbild. En schäfer springer på ett gräsplan. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press schäfer,varg eller hund test

Finska kennelklubben uppger att all verksamhet som har att göra med träning av skyddshundar tillfälligt avbryts. Förbundet fattade beslutet under ett möte under söndagen.

Beskedet kommer efter de smygfilmade videoklipp som Yle publicerade i onsdags, där skyddshundar skolas med våldsamma och plågsamma metoder.

Verksamheten kan återupptas när de brister som uppdagats har utretts och rättats till, och när alla verksamhetsmodeller har utvecklats så att de stöder djurens välmående, skriver Kennelförbundet i ett pressmeddelande.

Efter att videoklippen publicerades har bland annat Schäferförbundet SPL avbrutit sin skyddshundsutbildning.

Dessutom har två underavdelningar satts i tillfälligt verksamhetsförbud med anledning av materialet.

Förbundet för servicehundar i Finland SPKL meddelade i fredags att man inte godkänner våld i samband med hundträningar, och att man bryter med de medlemsföreningar som använder sig av oetiska metoder och gör sig skyldiga till djurskyddsbrott.

Djurrättsförbundet Oikeutta Eläimille har polisanmält 15 personer, schäferhundklubben och dess två underavdelningar belägna i Kotka och Egentliga Finland.

Polisen i Östnyland och Sydvästra Finland har meddelat att de inlett förundersökningar om hurdana metoder som använts vid hundträningar på deras områden.

Läs också