Hoppa till huvudinnehåll

Från Karis till Rovaniemi – också i pandemitider går det att åka på utbyte

ung kvinna med mörkt hår
Samantha Björklöf bor i Pojo, men i december och januari fick hon pröva på livet i Rovaniemi. ung kvinna med mörkt hår Bild: Yle/Christoffer Westerlund tonåringar,karis billnäs gymnasium

Samantha Björklöf som går i Karis-Billnäs gymnasium tillbringade två månader i Rovaniemi. Med sig hem fick hon en bättre finska och nya kontakter i Lappland.

När Samantha Björklöf berättar om sina framtidsplaner är det tydligt att hon vet vad hon vill. 17-åringen från Pojo drömmer om en framtid som pilot. Militären vill hon gå, och bli militärpilot.

Men för den drömmen krävs det en god finska. Björklöf har vuxit upp i en helt svensk miljö och går i dag i Karis-Billnäs gymnasium. För att lära sig finska och upptäcka Lappland bytte hon gymnasiet i Karis mot ett i Rovaniemi.

– Jag sökte efter en jättefinsk ort i Finland, en plats där jag inte kan rymma till svenskan, säger Björklöf.

Samantha Björklöf tillbringade två månader i Rovaniemi. Skolan i Rovaniemi var mycket större än Karis-Billnäs gymnasium.

– Skolan var mycket mycket mycket större. Jag är van vid lilla Karis där alla känner alla. Att byta till en skola med över 800 elever bara i gymnasiet var helt wow!

ung kvinna med mörkt hår
Samantha Björklöf tycker att hennes finska löper bättre efter tiden i Rovaniemi. ung kvinna med mörkt hår Bild: Yle/Christoffer Westerlund tonåringar,karis billnäs gymnasium

Det var svårt att hålla koll på folk och när hon började i Lyseonpuiston lukio visste lärarna inte vem hon var.

– Det skulle ha känts lite tryggare om lärarna skulle ha haft koll på vem jag var, inte bara undrat “vem är du och vad gör du här”, skrattar Björklöf.

När Samantha Björklöf funderar över skillnaderna mellan skolorna, så vill hon lyfta fram hur mycket bättre skolan i Karis är på det digitala.

– Vi ligger mycket före. Det gäller speciellt kemi, matematik och fysik där man använder alla möjliga olika program. I de ämnena ligger vi mycket före, allt är smidigare skött, berättar Björklöf.

Kemi, fysik och matematik hör till hennes favoritämnen.

Längtar till norr

I Rovaniemi bodde Björklöf hos en familj, men hon hade sin egen lägenhet på deras gård. Hon fick egen ro men kunde också umgås med familjen.

Lappland har intresserat henne länge. Samantha Björklöf har haft tankar på att åka på utbyte utomlands men också då skulle hon gärna ha åkt norrut till något annat nordiskt land.

Jätkänkynttilän silta Rovaniemellä talvella
Rovaniemi och Lappland faller Samantha Björklöf i smaken. Jätkänkynttilän silta Rovaniemellä talvella Bild: Antti Mikkola / Yle Rovaniemi,Lappland

– Jag har alltid varit intresserad av Lappland och älskat vintern, så Rovaniemi var ett klart val.

Att studera på finska gick förvånansvärt bra. Samantha Björklöf berättar att hennes finska löper bättre efter månaderna i Rovaniemi.

– Det tog mera tid att göra läxor och uppgifter. Jag fick läsa noggrannare, kanske läsa två gånger. Det gick lite långsammare, säger Björklöf.

Men hon fick också mycket hjälp av lärarna i den finska skolan.

Läs också