Hoppa till huvudinnehåll

Nervdaller efter fall förvandlades till medaljglädje – Hakola och Mäki tog silver i lagsprinten

Det var nära att gå på tok i semifinalen när Joni Mäki föll, men Finland klarade en finalplats och väl där levererade Mäki och Ristomatti Hakola på högsta nivå. Den blåvita duon fixade ett silver i lagsprinten.

Trånga banor och mycket lössnö. Det var upplagt för kaos när lagsprinter stod på programmet i VM. Många var lagen som hade stora problem att hållas på benen, och Finland var inget undantag.

Redan i herrarnas semifinal blev det oväntat spännande då Ristomatti Hakola och Joni Mäki misslyckades med att ta en direkt finalplats. Mäki ledde semifinalen men föll i sista backen då Johannes Høsflot Klæbo körde på hans stav.

Mäki tappade många placeringar och på målrakan fick han ge allt för att ta sig fram. Han tog sig upp till sexa och Finland kunde efter nervös väntan kvittera ut en finalbiljett via tidsjämförelsen.

– Det var en utmaning att ställa om efter vurpan i kvalet. Bara mentalt alltså, fysiskt var jag i skick, säger Mäki till Yle.

Dramatisk avslutning på finalen

I finalen var Mäki på vippen att falla på sin första etapp efter kontakt med Frankrikes Richard Jouve, men han höll sig på benen och Finland var med i täten när tävlingen närmade sitt slutskede.

Ristomatti Hakola gjorde en heroisk insats på den näst sista etappen och gav Mäki ett perfekt utgångsläge inför avgörandet. Vasaåkaren gick ut som trea och låg hack i häl på Johannes Høsflot Klæbo.

Sista etappen blev en rysare där Klæbo och Mäki åkte i kapp en trött Gleb Retivych, men i det sista motlutet var norrmannen för stark och seglade iväg mot VM-guldet.

Mäki lyckades inte passera Retivych i backen men när åkarna sedan vek in på målrakan var han före. Mäki var vassare än Retivych i spurten och grejade ett silver – Finlands bästa placering i en lagsprint i VM.

– Vi kämpade nog oss tillbaka. Senast då Ristomatti började ösa på under sin sista etapp så började jag känna mig rätt så bra, säger Mäki.

– Det var nog inte långt ifrån att vi bara packade ihop allt efter heatet. Det är små marginaler, vi kunde ha varit utanför finalen. Nu tog vi medalj. Jag tror inte vi riktigt har insett det ännu, kanske sen på hotellet, kompar Hakola.

Pärmäkoski föll i starten

I damernas lagsprint blev det en sjundeplats för Krista Pärmäkoski och Jasmi Joensuu – efter en tävling med flera motgångar.

Direkt i starten gick det snett för Pärmäkoski då hon trasslade in sig i Rosie Brennans skidor och föll. Pärmäkoski lyckades ändå täppa till luckan före växlingen men spillde en hel del krut redan på den första etappen.

När Jasmi Joensuu sedan körde sin första runda klev hon på tyskan Sofie Krehls skidor och fick ett gult kort för företeelsen.

Finland hängde ändå med i tätklungan fram till den näst sista etappen, men när Sveriges Maja Dahlqvist skruvade upp tempot orkade Pärmäkoski inte längre följa.

När det hela sedan avgjordes var det Sveriges Jonna Sundling som spurtade mot schweiziskan Nadine Fähndrich. Sundling som vann den individuella sprinten var omutbar och förde Sverige till guldet.

Anamarija Lampic fixade ett brons till Slovenien då hon slog en väldigt trött Natalia Nepriajeva på målrakan.

Skid-VM, lagsprint (f):

Damer:

1) Sverige 16.27,94
(Maja Dahlqvist, Jonna Sundling)
2) Schweiz +0,95
(Laurien van der Graaff, Nadine Fähndrich)
3) Slovenien +3,46
(Eva Urevc, Anamarija Lampic)
4) Ryska skidförbundet +3,95
5) USA +5,83
6) Norge +18,96
7) Finland +24,26
(Krista Pärmäkoski, Jasmi Joensuu)
8) Tjeckien +29,37
9) Tyskland +36,65
10) Frankrike +1.03,80

Herrar:

1) Norge 15.01,74
(Erik Valnes, Johannes Høsflot Klæbo)
2) Finland +1,68
(Ristomatti Hakola, Joni Mäki)
3) Ryska skidförbundet +2,09
(Aleksandr Bolsjunov, Gleb Retivych)
4) Frankrike +13,91
5) Italien +16,66
6) Sverige +17,02
7) Kanada +17,06
8) Tjeckien +25,41
9) Schweiz +29,64
10) Polen +37,40

Läs också