Hoppa till huvudinnehåll

Nya stränga restriktioner i Oslo – affärer och restauranger stängs, gymnasieelever masstestas

Oslo domkyrka dagen innan Ari Behn ska begravas.
Restriktionerna var redan stränga i Oslo, men nu stramas de åt ytterligare. Arkivbild. Oslo domkyrka dagen innan Ari Behn ska begravas. Bild: SPA | Swedish Press Agency Oslo,Norge,kyrka,Ari Behn,Oslo domkyrka

Trots stränga restriktioner ökar fallen i Oslo, och nu stramas restriktionerna åt ytterligare i Norges huvudstad. Bland annat stängs nu affärer och restauranger. Förra veckan talades det om att eventuellt gradvis börja öppna upp Oslo, men efter att fallen än en gång börjat öka blev det en helomvändning.

Oslo är hårt drabbat och under den här veckan registrerades 1 075 nya fall. Det är det högsta antalet sen första veckan i januari.

Fallen har ökat stadigt trots att restriktionerna varit stränga. Sedan den 15 november har samhället varit socialt nedstängt.

De ökade antalet coronafall förklaras av muterade virusvarianter: 50–70 procent av fallen är den brittiska varianten i Oslo, säger kommunfullmäktiges ordförande Raymond Johansen på en presskonferens.

– Som situationen är nu tror jag att alla förstår att vi måste strama åt restriktionerna, säger han.

Elever ska masstestas

Nu stängs alla restauranger och serveringsställen, gallerior och alla butiker förutom de nödvändigaste – så som apotek och mataffärer. Hämtmat är ändå tillåtet.

Myndigheterna avråder vuxna äldre än 20 år från att delta i fritidsaktiviteter och utomhusevenemang förbjuds. Sedan tidigare finns det restriktioner mot inomhusevenemang.

Inga elever i gymnasier får träffas fysiskt i morgon eller på tisdag, utan lektionerna ska ordnas på distans.

Dessutom kommer man att coronatesta alla stadens gymnasieelever med hjälp av snabbtest.

Sedan tidigare gäller regeln om att umgås i grupper på maximalt tio personer i hemmen, och den förlängs nu med en vecka. Men fortsättningsvis uppmanas människor att inte träffas privat eller besöka varandra, bortsett från sådana som bor ensamma.

Det är ändå inte fråga om något förbud, och Johansen uppmuntrar Osloborna att gå ut på promenad i det fina vädret med vänner.

De nya restriktionerna träder i kraft från och med midnatt och gäller fram till måndag 15 mars.

Läs också