Hoppa till huvudinnehåll

Två barn och en kvinna dog i eldsvåda på bröllopsfest i lägret i al-Hol

Matudelning från en lastbil i al-Hol.
Arkivbild på matutdelning från en lastbil i al-Hol. Matudelning från en lastbil i al-Hol. Bild: Antti Kuronen / Yle lägret al-Hol,al-Hol,Syrien

Två syriska barn och en kvinna dog då en eldsvåda bröt ut i lägret al-Hol på lördag mitt under en bröllopsfest.

Branden ska ha fått sin början då en spis exploderade.

Runt 30 personer fick brännskador som krävde sjukhusvård, två personers skador är allvarliga.

Nästan 62 000 människor, största delen av dem kvinnor och barn, bor på lägret i al-Hol i nordöstra Syrien.

Lägret upprätthålls av kurdiska styrkor och en del av invånarna är familjemedlemmar till personer som kopplas ihop med terrororganisationen IS.

Ett tiotal finländare kvar på lägret

Situationen för människorna på lägret har diskuterats länge. Medborgarrättsorganisationer är speciellt oroliga för barnens välmående.

Enligt nyhetsbyrån STT finns det ännu kring fem vuxna finländare och 15 barn på lägret. Senast i december hjälpte utrikesministeriet två finska mammor och sex barn hem från Syrien.

Kvinnorna har i vissa länder åtalats för terrorbrott. Det här skedde senast i början av februari i Norge. Den norska kvinnan som åtalades hade tagits hem från lägret tillsammans med sina två barn eftersom ett av barnen insjuknat allvarligt.

Kvinnan hade inte deltagit i strider, men enligt åklagaren hjälpte hon terrororganisationen IS med hushållsarbete och barnskötsel.

Också i Finland utreder polisen återvändarna för att försäkra sig om att de inte gjort sig skyldiga till brott under sin tid i Syrien.

Sverige orosanmäler färdigt återvändande barn

På lördag berättade den svenska säkerhetspolisen att man förbereder sig på att fler kvinnor med barn som fötts på lägret kommer att återvända till Sverige inom kort.

Kvinnorna har smugglats ut ur lägret i al-Hol.

I Sverige ses flyktingarna som ett säkerhetshot och utreds för eventuella krigsbrott ifall de återvänder till hemlandet.

Barnen har orosanmälts på förhand och omhändertas vid ankomst.

Källa: AFP, STT

Läs också